• Početna>
  • Vesti>

“Književni rituali sa Katarinom Pantović”: Književnost oplemenjuje

Foto: Kim

“Pesnički dar je jedva vrsta privilegije, da se potpuno kao kroz neku posebnu optiku posmatra svet”, rekla je pesnikinja Katarina Pantović na predstavljanju svojih zbirki pesama u Domu kulture u Gračanici.

Katarina Pantović je objavila dve pesničku zbirku “Unutrašnje nevreme” i “Ritual pred spavanje”.

Ova pesnikinja se zahvalila prisutnima na interesovanju za njenu poeziju.

“Ove godine sam prvi put došla na Kosovo i Metohiju i desilo se da sam u šest, sedam meseci tri puta bila ovda u Gračanici. Kada je došao poziv da se ovo pesničko veče održi ja sam bila vrlo srećna”, rekla je ona.

Pantovićeva je navela da svoju poeziju doživljava intimistički, kao i da je književnost stvar koja oplemenjuje.

“Pišem o stvarima koje se meni dešavaju i vrlo sam transparentna. Mislim da je to sasvim prirodno, najbolje pišem o onome šta mi se zapravo dešava. Mislim da je intimistička poezija ona koja je duboko proživljena, gde se oseča ta autentičnost iskustva, da veruju ono što je u pesmi prikazano kada pročita”.

Katarina Pantović je istakla da u njenom pisanju postoje velike pauze.

“Dešavalo se da po godinu i po dana nisam u stanju da nešto napišem jer nisam od onih pesnika koji po svaku cenu nešto pribeleže samo da bi imali neku rutinu u pitanju. Ja zaista promislim onako urednički, kao neki lector svaku sintagmu, svaki stih. Kada uzmem da pipem pesmu to uglavnom bude u cugu napisano”, objasnila je ova pesnikinja.

Književnik Živojin Rakočević kazao je da se Katarina na poseban način susreće sa svakondevnicom koja nas okružuje.

“Čitajući njenu poeziju, zapravo upoznajemo sopstvenu sobu pa onda unutrašnjost naše duše, pa onda upoznajemo sve te nemire koji su izazvani ničim a imaju dubok trag u našem detinjstvu, u našem odnosu prema drugim ljudima Suština ove zbirke se zasniva na toj komunikacijskoj važnosti običnog sveta”, dodao je Rakočević.

Dodao je da ova pesnikinja reč i jezik doživljava kao autonomnu kategoriju sa kojom ona ima poseban odnos.

“Pesma je uspela onoliko koliko se te kategorije slivaju u jedno i koliko mogu da u tom slivanju budu umetnost. Svakodnevnosti su esencijalno važne za umetnost, tu je Katarina kao neko ko je u tehnološkoj revoluciji uspela da je navlada mistikom rei, osečajem za reči, osečajem za jezik i tim stapanjem običnog jezika i slike”.

Pesnikinja Katarina Pantović za svoju poeziju, naučni rad i uspeh tokom studija na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu dobila je brojna priznanja.

Comments

Pročitaj još