• Početna>
  • Vesti>

KBC u Kosovskoj Mitrovici zvanično dobio novih 206 stalno zaposlenih; Elek: Novi konkurs u toku

Foto: Radio Mitrovica sever

U medicinskim ustanovama u sve četiri opštine ne severu Kosova, rešenja na neodređeno vreme, odlukom Vlade RS dobilo je 206 radnika koji su radili za vreme epidemije Kovid 19.

Dodeljeno je 36 rešenja o stalnom radnom odnosu doktorima medicine, 5 doktorima stomatologije, 116 medicinskim sestrama svih stručnih profila i 40 nezdravstvenim radnicima. Direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek najavio je da će prema obećanjima vlade i države RS biti raspisan konkurs za još 50 lekara i 50 medicinskih sestara za sve zdravstvene institucije na teritoriji Kosova i Metohije i dodao da je taj konkurs u toku. Pored toga kaže da ga je posebno obradovala jučerašnja vest predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je najavio prijem još 50 zdravstvenih radnika za potrebe Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

“Nesebičnim radom svih vas, upornim radom i požrtvovanjem, ne štedeći često ni vaše živote izašli smo kao pobednici u borbi sa nevidljivim neprijateljem a to je Korona virus” rekao je naveo je Elek.

Elek je rekao da kroz borbu koja je trajala i na osnovu podataka možemo da zaključimo kakvu su žrtvu pretrpeli i zdravstveni i nezdravstveni radnici KBC u Kosovskoj Mitrovici.

„U periodu pandemije u Kliničko-bolničkom centru lečeno je i stacionarno 4.499 pacijenata dok je ukupan broj pregledanih bio 41.145. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u Domu zdravlja u Leposaviću i Domu zdravlja u Zubinom Potoku pregledano je 37.719 pacijenata. Sabirajući dolazimo do cifre od blizu 80.000 pregledanih. Nažalost broj obolelih medicinskih radnika koji su radili sa svim tim pacijentima iznosio je 546, a nemedicinskih 132. Da bi smo izašli kao pobednici bila nam je potrebna i pomoć dijagnostike. Ukupno urađeno rendgen snimaka je 353.888 a skener snimaka 492. S ponosom ističemo da smo sa 142 radnika bili angažovani u kovid bolnici u Batajnici. Na žalaost moram da konstatujem da smo imali i smrtne ishode među našim zaposlenim i red je da ih danas pomenemo“, rekao je Elek i naveo imena svih koji su preminuli od Kovida 19.

Elek je podsetio da je od 2020. godine u stalni radni odnos primljeno 414 radnika, da je obećana rekonstrukcija KBC-a u iznosu od 15 miliona evra i da smo svedoci da se ta rekonstrukcija sprovodi a da ćemo u bliskoj budućnosti imati jedan od najsavremenijih bolničkih centara u Srbiji, s obzirom da su dobijeni i brojni dijagnostički aparati uključujući i angio salu. Takođe je podsetio da je zdravstvenim radnicima od 2013. godine povećavana plata od 10 do 12 puta i dodao da se to nikako ne sme zaboraviti. Kaže da su to davanja države Srbije, koji su garant opstanka na ovim prostorima.

„Nova lica koja će obogatiti naš zdravstveni sistem i vođeni svojom humanošću i Hipokratovom zakletvom učiniti sve da građani ovog grada i ostalih opština na severu Kosova, funkcionišu kako treba kada je zdravstveni sistem u pitanju“, reči su kojima se prisutnima obratio Ivan Zaporožac predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

„Ono što svi stanovnici treba da znamo da je zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji stub oslonca naše države i našeg opstanka ovde na ovim prostorima. Zdravstvo je izuzetno važno, ako ne i najvažniji sektor koji se brine o očuvanju i unapređeenju zdravlja ljudi. Svi zdravstveni radnici su posvećeni pružanju medicinske pomoći, lečenju i prevenciji zdravstvenih problema. Njihov posao zahteva znanje, empatiju i predanost kako bi se pružila adekvatna nega pacijentima. Iako često rade pod pritiskom, njihova posvećenost je ključna za dobrobit našeg društva“, rekao je Zaporožac i zahvalio se posvećenosti zdravstvenih radnika u njihovom radu i na onome što su pružali i što pružaju svakodnevno.

Prisutnima se obratio i zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica dr Dragiša Milović, koji je rekao da mu na ovaj izuzetan dan zadovoljstvo da može da podeli radost sa svima koji su danas stupili u stalni radni odnos.

“Godina koja je, evo, na izmaku je bila jedna od najtežih godina za naš narod, bila je puna iskušenja. Godina u kojoj se nastavilo sa hapšenjima, progonom, maltretiranjem naših ljudi, godina u kojoj su nas nazivali kriminalcima, teroristima, fašističkom ruljom i godina u kojoj se krenulo da se atakuje i na našu crkvu. A evo, hvala Bogu, jedan lepi trenutak – danas, u jednom danu, se prima u radni odnos i dobija rešenje za rad u Kliničko-bolničkom centru 206 lica”,rekao je Milović.

U ime doktora medicine koji su danas zasnovali stalni radni odnos u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici obratila se Jelena Tomašević

Ona je rekla da je za nju kao mladog, tek svršenog lekara, pre nešto više od 3 godine, kada je pandemija Kovid zahvatila našu državu, rad u kovid sistemu predstavljao moralnu obavezu i profesionalni izazov.

“Zahvaljući direktoru i rukovodstvu KBC i ja i sve moje nezaposlene kolege dobili smo priliku da se priključimo toj borbi da pokažemo znanje i humanost na delu baveći se najlepšim ali i najtežim zanimanjem, kako tada tako i danas. Ni slutili nismo da će neko naš rad i trud prepoznati, ceniti i nagraditi na najlepši mogući način i zbog toga neizmerno hvala predsedniku RS Aleksandru Vučiću, Vladi RS, Ministarstvu zdravlja, ministarki prof dr Danici Grujičić i Kancelariji za KiM što su nam danas omogućili ugovore na neodredjeno vreme i rešili naše najvažnije životno pitanje što se tiče karijere. Virus SARS Cov2 je izazvao pandemiju kakvu svet ne pamti. Ja se iskreno nadam da se u našem radnom veku nikad više neće takva pošast dogoditi, ali ako se nešto desi znate na koga možete da računate”, rekla je Tomašević.

Tamara Gusnić, medicinska sestra kojoj je danas takođe uručeno rešenje na neodređeno vreme rekla je da joj je pripala čast da se u ime svojih koleginica i kolega, medicinskih sestara i tehiničara, kao i nemedicinskog osoblja obrati i zahvali na rešenju jednog važnog životnog pitanja za njih i njihove porodice.

“Zahvaljući pre svega našem KBC koji nam je produžavao ugovore, primao nas da volontiramo i time pružimo pomoć svojim starijim kolegama u borbi protiv Kovida19 sada smo tu gde jesmo. Na žalost u ovoj borbi mnoge naše kolege izgubile su bitku za svoj život” kazala je Gusnić.

Zahvalila se na kraju predsedniku Srbije, Vladi RS, Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za KiM na pruženoj šansi da ostanu da rade i žive na ovim prostorima u ovim teškim vremenima.

       

Comments

Pročitaj još