• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje Dana mitrovačke Gimnazije u znaku Stevana Sremca

Foto: Radio Mitrovica sever

Prigodnim programom, u petak 1. decembra, u Kosovskoj Mitrovici će biti obeležen Dan mitrovačke Gimnazije.  Program kojim se ujedno obeležavaju 104 godine postojanja ove srednjoškolske ustanove, biće održan u Mitrovačkom dvoru, od 18h.

Direktorica Gimnazije Bojana Vulović kaže za Radio Kosovska Mitrovica da će ove godine obeležavanje Dana škole, proteći u znaku Stevana Sremca.

“Ove godine naši đaci u saradnji sa profesorima pripremili su program sa temom “Ivkova slava” sa prožimanjem “Zone Zamfirove”. Dobrodošli su svi da dođu i pogledaju šta su to naši učenici pripremili” rekla je Vulović.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 1919. godine. Dozvolu za rad dobila je 1915. godine, ukazom regenta Aleksandra u ime Kralja Srbije, Petra. Prvi direktor Gimnazije bio je Avram Popović. Gimnazija je 5. septembra 1933. godine pretvorena u Državnu Višu realnu gimnaziju, a 1958. dobija ime bivše streljane profesorice, italijanke Silvire Tomazini. Novu modernu zgradu sa fiskulturnom salom, dobija 1965.godine, u južnom delu grada,na “Bairu” gde će i ostati sve do ratnih sukoba 1999. godine. Te godine,  ova ustanova se izmešta iz južnog u severni deo Mitrovice i nastavlja sa radom u zgradi Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”.

Comments

Pročitaj još