• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Verujem da bi predlog za ZSO mogao da bude put napred u dijalogu

Foto: Tanjug

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas uverenje da bi predlog za Zajednicu srpskih opština (ZSO) mogao da bude put napred u pronalaženju rešenja i postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Stoltenberg je to izjavio na konferenciji za medije održanoj drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova NATO, u sedištu Alijanse u Briselu. On je dodao da u proteklom periodu viđeni ozbiljni incidenti i napadi na mirovne snage NATO na KiM.

“U poslednjih nekoliko meseci, tokom godine, videli smo neke ozbiljne incidente nasilja na Kosovu. Upravo sam posetio Kosovo i ono što smo videli ovog proleća je napad na mirovne snage NATO-a. Ranjeno je 93 vojnika NATO-a, a to je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je tokom septembra usledio incident u Banjskoj u kojem je bilo poginulih.

“To naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost deeskalacije svih strane, da se uzdrže od akcija koje mogu dodatno povećati tenzije i uzdržati se od bilo kakve zapaljive retorike koja može povećati tenzije. To je bila moja poruka i na mojim sastancima u Prištini i Beogradu”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da se na KiM vidi primer dobre saradnje EU i NATO.

“Mi smo našem prisustvu na Kosovu dodali još NATO trupa na otprilike 5.000. Verujem da bi predlog Asocijacije opština sa srpskom većinom mogao da bude put napred da pokušamo da pronađemo rešenje i da napravimo napredak u okviru dijaloga uz pomoć EU”, rekao je Stoltenberg.

Comments

Pročitaj još