• Početna>
  • Vesti>

Policija pojačala video nadzor u Kosovskoj Mitrovici; Srpska lista: Najstrašnije kršenje prava na privatnost

Foto: Radio Mitrovica sever

U Kosovskoj Mitrovici Kosovska policija je danas postavila dodatne nadzorne kamere na tri lokacije – u centru grada kod Spomenika knezu Lazaru, kod STŠ “Mihajlo Petrović Alas” i kod autobuske stanice, .

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani kaže da je ova odluka doneta nakon poslednjeg napada i pljačke koji su se dogodili u Čika Jovinoj ulici.

“Postavićemo kamera na ključnim lokacijama radi nadzora i bezbednosti građana“, kaže Eljšani.

Prema potrebi, dodatne kamere biće postavljene i u drugim opštinama na severu Kosova, naveo je Eljšani.

Srpska lista: Najstrašnije kršenje prava na privatnost naših građana

,Iz Srpske liste smatraju da je ostavljanje kamera i snimanje građana širom opštine Severna Mitrovica najstrašnije kršenje prava na privatnost građana pred očima čitave međunarodne zajednice.

,,Nakon što Kurtiju nije uspelo da snima Srbe na biračkim mestima i zloupotrebom tih snimaka ugnjetava i maltretira srpski narod, sada je otišao korak dalje pa su odlučili da snimaju sve građane pa čak i maloletnike i decu na ulicama naših gradova, kao da smo deo nekakvog rijaliti programa. Sa postavljanjem kamera bez ikakvog zakonskog osnova, bez odgovora čemu ti snimci, ko ih kontroliše, u koju svrhu ih prave, i ko je ikada pitao građane za mišljenje na ovu temu, Srbi na severu Kosova i Metohije se nabijaju u svojevresni geto u 21. veku na tlu Evrope” procenjuju iz Srpske liste. 

Dodaju da je ovaj čin kršenje osnovnih prava srpskog naroda.

“To što neko nosi uniformu ili ima vlast u rukama mu ne daje za pravo da radi šta mu je volja i krši osnovna prava srpskog naroda.  Očekujemo da u narednim danima Kurtijev režim Srbima naredi nošenje i žutih traka oko ruku, i time još jednom pokaže karakter svoje vlasti kako bi se i na tim snimcima Srbi razlikovali od građana drugih nacionalnosti. U ime srpskog naroda zahtevamo momentalno uklanjanje ovih kamera i zaštitu privatnosti naših građana, kao i reakciju zemalja Kvinte i međunarodnih misija, pre svega Euleksa, UNMIK, Kfor i Kancelarije Evropske unije u Prištini na ovo drastično kršenje prava naših građana”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još