• Početna>
  • Vesti>

EU: Zabrana Srbima da glasaju na Kosovu na izborima za srpski parlament suprotno principu zaštite prava

Foto: Tanjug

Evropska unija smatra da odluka kosovskih vlasti da ne dozvole kosovskim Srbima da glasaju na Kosovu na izborima za Skupštinu Srbije nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

U odgovoru portparola Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Petera Stana za Kohu navpodi se da EU preporučuje obnovu prakse da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra.

„Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti ponovo nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu na izborima za srpski parlament uz facilitaciju Oebsa. Zbog toga će srpski birači morati da putuju u gradove na jugu Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra. Ova odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između Kosova i Srbije. EU preporučuje obnavljanje ustaljene prakse omogućavanja kosovskim Srbima da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju Oebsa“, navodi se u pisanom odgovoru EU.

Comments

Pročitaj još