• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Ruske Federacije o političko-bezbedosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o problemima sa kojima se suočava srpski narod u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je na početku razgovora  istakao da je izuzetno važno što se na poslednjoj rundi razgovora na tehničkom nivou Beograda i Prištine, koja je održana nedavno u Briselu, razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO, koju srpski narod na Kosovu čeka više od deset godina.

Kako je saopšteno, Petković je poseban akcenat razgovora stavio na težak položaj srpskog naroda i koji, kako je rekao “eskalatornim i drugim nasilnim i jednostranim potezima svakodnevno ugrožavaju Aljbin Kurti i njegova vlast u Prištini”.

“Srbima se svakodnevno gaze elementarna ljudska i građanska prava na Kosovu i Metohiji, brani im se da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra, hapse se bez ikakvih osnova i više meseci drže u kazamatima, dok Kurti politikom terora direktno ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu. Istovremeno, Kurti na svaki način pokušava da na vlasti u četiri opštine na severu KiM zadrži svoje lažne gradonačelnike i preko njih dodatno ugnjetava srpski narod”, prenosi se u saopštenju Petkovićeva izjava.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je promovisanjem ideje „velike Albanije“ i porukom da je KBS direktni naslednik UČK, Kurti direktno zapretio čitavom srpskom narodu na Kosovu, ali i da takve, kako je naglasio, velikoalbanske ideje prerastaju i u pretnje po stabilnost čitavog regiona.

Comments

Pročitaj još