• Početna>
  • Vesti>

Specijalizovani šestočlani tim EULEX-a raspoređen na severu Kosova

Foto: EULEX

Specijalizovani tim (ST) sačinjen od šest policijskih savetnika raspoređen je juče na severu Kosova, saopšteno je iz EULEX-a.

U EULEX-u su kazali da je to urađeno “kako bi ojačali postojeće kapacitete za savetovanje i nadgledanje, u cilju pružanja podrške odabranim institucijama koje se bave vladavinom prava na Kosovu”.

Naveli su i da žele da pomognu nadležnima “na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog mešanja, a u skladu sa međunarodnim standardima za ljudska prava i najboljom evropskom praksom”.

Specijalizovani tim sačinjen je od ukupno šest službenika, po tri iz Holandije i Švedske.

Oslanjajući se na svoje iskustvo i stručnost, oni će u opštinama na severu Kosova tesno sarađivati sa svojim kolegama iz Kosovske policije – savetovati ih kako da bolje sprovode redovne aktivnosti u cilju osiguravanja bezbednosti, sprečavanja i borbe protiv kriminala, objasnili su u EULEX-u.

Pomenuti šestočlani tim će istovremeno nadgledati da li Kosovska policija poštuje ljudska prava, na koji način služi građanima i da li se povećava poverenje stanovništva u policijske službenike, dodali su u EULEX-u.

Specijalizovani tim će prvobitno biti raspoređen na dva meseca, uz mogućnost produženja delovanja sve dok EULEX ne uspostavi dugoročne savetodavne kapacitete na severu.

Comments

Pročitaj još