• Početna>
  • Vesti>

Meštanke Velike Hoče i Orahovca šarale jaja za Vaskrs

Foto: RTV Gračanica

U želji da podele radost najvećeg pravoslavnog praznika Vaskrsa, meštanke Velike Hoče i Orahovca okupile su se danas i šarale jaja svojom tradicionalnom tehnikom iscrtavanja jaja voskom, koje će zatim proslediti na dar predsedniku Republike Srbije, Kancelariji za KiM i drugim institucijama države Srbije, kao i svojoj pravoslavnoj braći na teritoriji centralne Srbije.

Tradicija i običaji za verske praznike, nešto je po čemu su meštani Velike Hoče i Orahovca prepoznatljivi. Njihova čvrsta vera i svetinje kojima su okruženi, danas im pomaže da istraju na svojim ognjištima, negujući veliko nematerijalno kulturno bogatstvo. Pred najveći i najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs mlade žene i devojke iz Velike Hoče i Orahovca nastavljaju i tradiciju šaranja Vaskršnjih jaja, posebnom tehnikom iscrtavanja voskom.

„Jaja se u Velikoj Hoči farbaju na Veliki Četvrtak, a počinju da se šaraju četvrte sedmice Vaskršnjeg posta, odnosno na sredoposnu sredu. Jaja se šaraju voskom i ta tehnika je kod nas zastupljena već mnogo godina unazad. Ovako su šarale naše bake i njihove majke i bake, a ta tradicija je ostala i dan danas kod nas. Motivi na šarama su različiti, uglavnom je to cvet, šara se i mlada za momke koji još nisu oženjeni, mlada se šara za njih sve dok se oni ne ožene. U Velikoj Hoči je drugačije nego u drugim krajevima gde se jaja farbaju u različitim bojama, kod nas se jaja farbaju simbolično crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Ono čime šaram zove se šaraljajka, kod nas u Velikoj Hoči samo jedna porodica pravi ove šaraljajke. Na njoj se stavi vosak, ugreje se na vatri kako bi pustili šaru na jaja. Prvo jaje koje se ofarba na Veliki Četvrtak zove se „Čuvarkuća“ , a kod nas se zove „Strašnik“. Veruje se da čuva zdravlje, čuva i štiti od straha, takođe kada su neke vremenske nepogode, to jaje se nosi u vinogradima i u polje, kako bi zaštitili useve“,kaže Đurđica Mihajlović iz Velike Hoče.

Svoju umetnost u šaranju Vaskršnjih jaja, i radost predstojećeg praznika Veliko Hočanke su danas poželele da podele sa svojom pravoslavnom braćom u centralnoj Srbiji, ali i sa onima bez čije podrške bi njihov opstanak bio nemoguć.

„Običaji i tradicija u Velikoj Hoči pred Uskrs jeste farbanje i ukrašavanje Uskršnjih jaja. Naša pravoslavna vera nas je sa ovim svetinjama u Velikoj Hoči i Orahovcu i održala svih ovih godina gde se naš narod bori u teškim uslovima. Danas smo se okupili ovde da uz jednu podršku i čestitku našem narodu u rasejanju u centralnoj Srbiji izrazimo zahvalnost za sve što oni rade za nas. Poslaćemo jednu količinu šarenih jaja, tradicionalno našaranih ovde u Velikoj Hoči i Orahovcu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, našoj Patrijaršiji, predsedništvu, kao i Ministarstvu kulture uz čiju podršku mi opstajemo na ovim prostorima“, rekao je Alksandar Micić, predsednik PO opštine Orahovac.

Predstavnik Kancelarije za KiM Uroš Matović, kaže da su običaji Velikohočana i Orahovčana veliko nematerijalno kulturno bogatstvo koje treba negovati i sačuvati.

„Mi smo se danas okupili ovde u Velikoj Hoči u prostoru Saraja, gde su nam meštanke demonstrirale njihovu tehniku, umeće, zanatsku veštinu oslikavanja i ukrašavanja jaja za najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Nakon toga, ta jaja će biti odneta na dar Kabinetu predsednika Republike Srbije, Patrijaršiji SPC, Ministarstvu kulture kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, kojoj je upravo jedan od prioriteta očuvanje srpske kulturne baštine Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji. Ovo je svega jedan segment koji potpada pod nematerijalnom kulturnom baštinom i upravo na ovaj način želeli smo da ga na neki način i promovišemo, tako što ćemo ovako ukrašena Uskršnja jaja odneti na poklon institucijama i pojedincima koji su uz srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Uroš Matović, predstavnik Kancelarije za KiM.

Iako se danas u pravoslavnim domovima, jaja farbaju u različitim bojama, tradicija koju pamte i prenose najstariji stanovnici Velike Hoče i Orahovca, kaže da se u ovim mestima jaja farbaju isključivo u crvenoj boji, koja predstavlja simbol Hristove krvi i stradanja ali i Vaskrsenja.

Comments

Pročitaj još