• Početna>
  • Vesti>

Petković obavestio RIK: Nije moguće realizovati izborni postupak na prostoru KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je  Republičku izbornu komisiju da zbog, za Beograd neprihvatljivog, uslovljavanja Prištine i Aljbina Kurtija nije moguće na prostoru Kosova i Metohije sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike zakazane za 17. decembar 2023. godine, rečeno je Tanjugu  u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. 

,,Na osnovu vašeg zahteva za utvrđivanje mogućnosti da se glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije 17. decembra 2023. godine održi na prostoru Autonomne pokrajine KiM, obaveštavamo vas da trenutno nije moguće realizovati izborni postupak na prostoru AP KiM, na način koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, kao i državnim i nacionalnim interesima Republike Srbije. Razlog je taj što režim Privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, uslovljava održavanje ovih izbora priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova od strane Beograda”, podvukao je Petković u dopisu RIK-u.

On je naveo i da ,,Aljbin Kurti bez ispunjenja tog, za Beograd neprihvatljivog uslova, odbija da na terenu omogući potrebne uslove za delovanje misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu i Metohiji, koja bi prema modelu usaglašenom 2012. godine trebalo da asistira državnim organima Republike Srbije u sprovođenju izbornog postupka na prostoru Pokrajine”, a po kome su, u skladu sa rezolucijom 1244, sprovedeni svi izbori Republike Srbije u periodu od 2012. do 2020. godine. 

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da onemogućavanjem Srba sa KiM da glasaju u svojim mestima prebivališta, režim u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem nastavlja da otvoreno krši prava našeg naroda u pokrajini.

,,Nažalost, režim Aljbina Kurtija je i u pogledu ovog izbornog postupka za izbore koji se održavaju 17. decembra 2023. godine odlučio da nastavi praksu otvorenog kršenja prava građana Republike Srbije u Pokrajini, koju sprovodi od 2022. godine, kroz onemogućavanje njihovog izjašnjavanja u mestima prebivališta u Pokrajini na izborima koje organizuje Republika Srbija”, zaključuje se u dopisu koji je Petković  uputio RIK-u.

Comments

Pročitaj još