Stoltenberg: KBS nema podršku NATO da se naoružava

Foto RTS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Kosovske bezbednosne snage nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da tranzicija KBS u vojsku nije dobra.

Stoltenberg je na pitanje Tanjuga zašto NATO dozvoljava naoružavanje KBS i kupovinu dronova, istakao da je NATO bio protiv toga. Na pitanje o članstvu Kosova u Alijansi, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih članica NATO-a.

“Ako neke članice nisu priznale Kosovo i samim tim to predstavlja problem za članstvo, ali verujemo da je jedini put ka mirnom rešenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU”, rekao je on.

Upitan o povećanju broja patrola na severu Kosova, prvi čovek NATO alijanse je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na severu.

“Dodali smo 1.000 vojnika, oklopna voziila jer smo videli povećanje tenzija i nasilja, kada je ranjeno 93 vojnika Kfora, od kojih su neki imali ozbiljne povrede, a 24. septembra je bio ozbiljan incident. Tražimo od naših komandanata da procene da li da imamo dugoročnije prisustvo, čekamo dalje preporuke pre bilo kakvih daljih odluka”, rekao je Stoltenberg.

Comments

Pročitaj još