Godišnjica Dejtonskog sporazuma

Foto: RTS

Pre 28 godina parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski sporazum) kojim je okončan rat u u Bosni i Hercegovini. Dokumentom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je nakon pregovora u vojnoj vazdušnoj bazi “Rajt Paterson” i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH. Republika Srpska, koja je nastala sporazumom iz Dejtona, 21. novembar slavi kao praznik. 

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a navedene zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera.

Glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Jelisejskoj palati, u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta – Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije).

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv način.

Comments

Pročitaj još