• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Bolje je i da kupujete vreme nego da se odreknete čega ne smete

Foto: Tanjug / Rade Prelević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u svom obraćanju na svečanoj akademiji Srpske akademije nauke i umetnosti, da ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete, jer i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete.

Vučić je istakao da se plaši da će sledeća godina, kada se očekuju i izbori u mnogim državama sveta, biti mnogo teža i lošija za ceo svet, pa i za Srbiju.

“Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona”, rekao je Vučić.

Ukazao je da je od izuzetnog značaja da svakog dana, slušajući različite stavove, različita mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, kako da svoju zemlju i budućnost uopšte sačuvamo.

“Kada govorim o svim ovim izborima, govorim zato što znam da niko nikome neće da popusti, jer u savremenom svetu i eri društvenih mreža popuštanja nema. Niko nigde nikome da popusti neće. Kompromis je postala odvratna reč. Čak poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da više ne postoji u savremenom svetu”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, “naš izlaz jeste da se insistira na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti”.

“Iako znamo da ih ni drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu sveta ne žele. Neki kažu loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pokušali pre toga da postignete kompromis. Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete”, poručio je Vučić.

Poručio je da je bezbroj puta imao dileme na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou kako i na koji način da vodi nacionalnu i državnu politiku.

“I danas sa sigurnošću mogu da kažem bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u narednom periodu da uvek moramo da težimo kompromisu, ali da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, ne smemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda”, istakao je Vučić.

Čak i da to učinimo uz sva obećanja koje nam izgovaraju gotovo svakodnevno, uz sve lepe priče koje su primamljive, atraktivne, a na kraju uvek budu samo šarena laža, “mi ne bismo dobili ama baš ništa”, dodao je Vučić.

“Čak ni na taktičkom, a kamoli na strateškom nivou. Zato sam siguran da je za našu zemlju važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, da pokušamo da sačuvamo mir, pa ponekad ispod kamena i da se sakrijemo da ne ugrozimo budućnost naše zemlje, ali da čekamo povoljnu priliku u pravom smislu te reči da sa istinom i pravdom izađemo pred svet i da za to dobijemo poštovanje sveta”, istakao je Vučić.

Govoreći o SANU, Vučić je rekao da će država pomoći u finansijskom smislu u podizanju lestvice kulturno-obrazovne vertikale.

“Hvala vam što ćete prihvatiti podršku srpske države u obnovi izgradnje Srpske akademije nauke i umetnosti koja će biti hitno pokrenuta”, rekao je Vučić i istakao da država ulaže u nauku i kulturu.

Država želi da sačuva nasleđe, ali i budućnosti kroz izgradnju bio kampova, naučno-tehnoloških kampova i svega onoga što će na svaki način da doprinese zapošljavanju ljudi, privlačenju investicija i boljem životu običnih građana.

Vučić je čestitao SANU 182. godišnjicu i istakao da ona ima neprolazan značaj u istoriji našeg naroda.

Na današnjoj svečanosti, pozdravnu reč u Svečanoj sali SANU uputio je predsednik, akademik Zoran Knežević.

Knežević je, kako je istakao, pokušao da odgovori na pitanje koje se povremeno javlja u javnosti, a ponekad i u, kako ističe, “malicioznom kontekstu osporavanja smisla i prava Akademije na samo njeno postojanje”.

“Srpska akademija nauka i umetnosti, kao uostalom i većina institucija ove vrste, može se odrediti kao dom najviših stremljenja i specifičnog društvenog položaja, pri čemu mi sebe vidimo u dvostrukoj ulozi – radnoj i počasnoj”, rekao je Knežević.

Ovogodišnji dobitnici “Medalje SANU” su: iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka akademik Vladimir S. Kostić, a iz oblasti društvenih i humanističkih nauka akademik Gojko Subotić.

Njima su na svečanoj akademiji uručene medalje.

Comments

Pročitaj još