• Početna>
  • Vesti>

Peta književna radionica ’’Čuvam jezik, lepo pišem’’ u Gračanici

Foto: Kim

Ove godine se u Gračanci održava peta po redu radionica „Čitam jezik, lepo pišem“ na kojoj učestvuje više od 70 mališana OŠ “Kralj Milutin“.

Podeljeni u dve grupe učesnici radionice pišu prijateljstvu, empatiji, ali i rodnom kraju. Radionicu vode urednik časopisa “Brankovina” Aca Vidićem i pisac za decu i odrasle Branko Stevanović.

Matija Marinković treću godinu zaredom učestvuje na ovoj radionici koja se organizuje u Domu kulture u Gračanici.

„Naučio sam puno toga, definitivno bolje pišem i imam više ideja. Juče smo trebali da sastavimo tri rečenice koje su trebale da budu zanimljive dok smo danas pisali teme. Ja sam pisao o „glasnoj tišini“, odnosno o Novaku Đokoviću kako je dobio puno prozivki a i dalje je najbolji teniser na svetu“, rekao je Marinković.

Anđelka Todorović je takođe prošlogodišnji učesnik radionice.

„Učimo reči koje do sada nismo znali, tako proširujemo rečnik. Očekujem da naučimo još lepše da pišemo i da se izražavamo. Danas sam pisala pesmu“, kazala je Anđelka Todorović.

Aca Vidić je kazao da je najbitnija stvar koju deca uče na ovoj radionici „kako da budu dobri ljudi“, te da se sve ostalo „samo namešta“.

„Uče i da budu samostalni ljudi, da se sa njima ne može upravljati nego da se oni ponašaju na osnovu svoje ličnosti. Radimo na tome da budu kreativni, kulturološki ne samo samo formalno obrazuju. Kao i da oni koji ne pišu, propišu. Deca ovu radionicu doživljavaju kao jednu kreativnu igru kroz koju mogu da nešto nauče ali i da budu to što jesu “, rekao je Vidić.

Branko Stevanović je po prvi put u Gračanici. Kaže da je zadovoljan interesovanjem dece za učešće i željom da pišu i stvaraju.

„Češće dečaci se bave fudbalom ili nekim spotskim aktivnostima ali ovoga puta nije tako. Očigledno da ih taj neki prijateljski odnos koji vlada na ovoj radionici privlači“, rekao je Stevanović.

Kaže da je tajna je u saradnji ali i u razmeni utisaka i ideja.

„Nama nije cilj da vidimo da li oni kao u školi pišu gde treba veliko ili malo slovo ili kada ide novi red. Nas interesuje koliko su oni maštoviti i koliko tu svoju maštovitost mogu da uobliče u kvalitetno književno delo“, dodao je Branko Stevanović.

Stevanović je pohvalio decu ali i nastavnike u školi, jer su ga, kako je naveo, iznenadili nivoom pismenosti.

Dečija književna radionica „Čitam jezik, lepo pišem“ počela je u sredu 15. novebra i trajaće do 21. novembra, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još