• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Zočište je mesto vaskrsenja i blagoslov našeg opstanka

Radio Gorazdevac

“Današnji praznik govori o tome da ova svetinja nije ništa izgubila svojim stradanjem, već je dobila. Posle stradanja i vaskrsenja uvek smo jači, svetliji, lepši”, rekao je u besedi episkop raško-prizrenski Teododije povodom slave manastira Svetih besrebrenih lekara Kozme i Damjana u Zočištu.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju na praznik Svetih besrebrenih lekara Kozme i Damjana, uz sasluženje njegovog preosveštensta episkopa novobrdskog Ilariona, vikara Patrijarha srpskog i 12 sveštenoslužitelja iz više eparhije u manastiru Zočište koji je danas proslavio slavu.

Vladika Teodosije je kazao da se ova svetinja ponovo podigla iz pepela i da su se ponovo vratile mošti Svetih besrebrenih u ovaj hram i da je ova svetinja svima nama blagoslov, ali i obaveza.

“Oni koji su činili zločin i mislili da mogu da unište svetinju božju uništili su sebe. Ni traga im se ne zna, kako je njihovim dušama samo kada su digli ruku na crkvu božju i na svetitelje koji ovde u ovoj crkvi počivaju. Ova svetinja je svima nama blagoslov, ali i obaveza, odgovornost da pazimo na sebe, na svoj život, na svoje postupke i da ne budemo sebični da prodajući svoju imovinu odlazimo koje kuda po svetu, okrećući leđa našim najvećim svetinjama, našem Kosovu i Metohiji. Treba da uz Božju pomoć istrajemo na našem krsnom putu i da uz Božiju pomoć opstanemo na ovim prostorima braćo i sestre. Hvala Bogu ima onih koji to razumeju i koji više gledaju na ono što će tek doći, ono što je Bog pripremio, nego na ovo svakodnevno, prolazno koje živimo”, rekao je vladika.

Vladika Teodosije je poručio da se sabiramo na današnji dan i dolazimo ovde da bi primili blagoslov Božiji.

“Da nam Gospod isceli dušu i telo, da nas pripremi za carstvo njegovo večno. Ova svetinja je stradala bila je porušena, oskrnavljena i oni koji su to činili mislilu su da su nešto postigli. Ali evo vidite i sami, kakva je Božija sila vaskrsenja”, istakao je vladika Teodosije.

Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion je u besedi rekao da je velika privilegija biti danas na ovome mestu jer treba na strašnom mestu postojati.

“Postojati je trajan glagol. To nije nešto što se uradi u jednom trenutku. Tako da i hriščanin treba da postoji svakoga dana. Svakoga dana iznova treba da se izboriš za onaj savršeni zakon slobode, kako govori apostol Jakov, i da postojano prebivaš u njemu”, rekao je vladika Ilarion i istakao:

“Iscelitelji koje ovde slavimo na ovom svetom mestu su čudotvorci i ovo je čudo što smo mi danas ovde. Svojim blagodatim zastupništvom oni su udahnuli i našega Vladiku i ljude ovde koji su došli iz sveta da se iz ruševina ova svetinja ponovo podigne, da se isceli i evo je cela pred nama. Svedoči onoj celovitosti grada Gornjeg Jerusalima za koji se spremamo. A njegovi temelji su već danas u Zočištu na ovom svetom mestu koje toči utehu i isceljenje”, kazao je episkop Ilarion.

Comments

Pročitaj još