• Početna>
  • Vesti>

Ministri EU i Zapadnog Balkana o situaciji u regionu – na mapi Evrope ne sme biti sivih zona za mir i bezbednost

Foto: Gazeta ekspres

Ministri spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana razgovarali su u Briselu o situaciji u regionu, proširenju Unije i saradnji u spoljnoj politici. U zasebnom delu sastanka, šefovi evropskih diplomatija pozvali su na hitnu pauzu u neprijateljstvima u Gazi koja bi omogućila dostavu neophodne humanitarne pomoći.

Šef evropske diplomatije kaže da razgovori pokazuju važnost Zapadnog Balkana za EU.

Na stolu tokom debate, u kojoj je u ime Srbije učestvovala ministarka za EU integracije Tanja Miščević – nedavni izveštaj Evropske komisije o proširenju, usklađenost sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom i priprema predstojećeg samita lidera EU i Zapadnog Balkana u decembru.

“Razgovaraćemo o nedavnim predlozima Evropske komisije o proširenju. Insistiraćemo i na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom politikom, jer neke zemlje nemaju baš sjajan učinak u ovoj oblasti”, poručio je Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok naglasila je da je važno da se shvati da je “proširenje geopolitičko pitanje i da ne sme biti sivih zona za mir i bezbednost na mapi Evrope”.

“Zato je dobro što su svi ministri EU i Zapadnog Balkana danas ovde da razmene ideje”, dodala je Berbokova.

Pre razgovora sa kolegama sa Balkana, šefovi EU diplomatija su na zasebnom sastanku raspravljali o dva konflikta na kapijama Evrope – Ukrajini i Bliskom istoku. Pozvali su na hitnu humanitarnu pauzu i stvaranje humanitarnih koridora u Gazi, osudili Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao ljudskih štitova, a od Izraela zatražili uzdržanost i zaštitu civila.

Žozep Borelj kaže da ministri treba da počnu razgovore o političkom rešenju sukoba, zasnovanom na principu dve države.

“Osuđujemo teroristički napad i tražimo zaštitu civilnog stanovništva. Tražimo što pre uspostavljanje humanitarne pauze koja bi bila dugotrajna”, navela je Katrin Kolona, ministarka spoljnih poslova Francuske.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba upoznao je evropske kolege o potrebama Kijeva za predstojeću zimu.

Mnogi ministri podržali su preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i najavili nastavak finansijske i vojne pomoći Ukrajini – o čemu će odluka biti doneta na samitu lidera u decembru.

Comments

Pročitaj još