• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Statut Zajednice pojašnjava pitanje priznanja Kosova

Foto Koha( arhiva)

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je pred poslanicima u Skupštini Kosova da nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom pojašnjava situaciju oko priznanja Kosova.

Ovaj nacrt statuta Zajednice su Beogradu i Prištini predstavile međunrodne diplomate 21. oktobra.

“Prvo, prema mojoj političkoj oceni, nacrtom se prekida nasleđe nepriznavanja Republike Kosovo koje je zapisano u sporazumima iz 2013. i 2015. Dakle, po mojoj političkoj proceni, nacrt pojašnjava pitanje priznanja Republike Kosovo”, rekao je Kurti 3. novembra.

Kurti je rekao i da statut Zajednice zatvara mogućnost rasprave oko teritorijalnog integriteta Kosova, odnosno da Srbija više neće moći da “nameće rat zbog teritorije” ili “razmene teritorije”.

“Srbija bi morala da odustane i od pretpostavke da Srbi na Kosovu žive u Srbiji ili da Srbi na Kosovu mogu imaju aspiracije za teritorijalnu secesiju ili autonomiju van Kosova, mimo zakona i ustava Kosova”, rekao je Kurti.

Ipak, on je podvukao da još nije zvanično prihvatio taj dokument za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja bi pripadnicima srpske zajednice na Kosovu trebala da pruži veću autonomiju.

Ocenio je i da je nacrt statuta pažljivo napisan u skladu sa slovom i duhom Ustava Kosova, te napomenuo da je predviđeno da taj dokument razmotri i Ustavni sud.

Pojasnio je i da će svaka izmena statuta za formiranje Zajednice biti izvršena nakon što je prihvati Ministarstvo lokalne samouprave Vlade Kosova uz dozvolu Ustavnog suda Kosova.

Comments

Pročitaj još