• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Portugalije o trenutnom toku dijaloga i poslednjoj rundi razgovora u Briselu

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa otpravnikom poslova ambasade Republike Portugalije u Republici Srbiji Žozeom Amaralom, koga je upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i trenutnim tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu razgovora u Briselu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je potvrdio da je prošle nedelje u Briselu bilo reči o svim ključnim temama, od deeskalacije krize na severu KiM, pa do primene svih do sada postignutih sporazuma, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Naglasio je, kako piše u saopštenju, da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu, spremna na kompromis zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira, ali da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno podvukao čvrst stav da Beograd ne može da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i njegovo članstvo u UN.

“Beograd je potpuno spreman i za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je nasušna potreba srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i koja treba da im garantuje sva kolektivna prava za ostanak i opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Nažalost, Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem, po ko zna koji put na sve moguće načine pokušava da opstruiše sam tok dijaloga i ispunjavanje preuzetih obaveza, isto kao što odbija da omogući uslove za raspisivanje lokalnih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije kako bi na vlasti održao svoje lažne gradonačelnike”, rekao je Petković.

Poštovanje preuzetih obaveza u razgovorima Beograda i Prištine, pomoglo bi da se dođe do sveobuhvatnog, kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je u interesu mira u čitavom regionu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još