• Početna>
  • Vesti>

RSE: Nakon razgovara s liderima EU, izvori kažu da se “stvari kreću”

Foto: Šarl Mišel X(twiter)

Posle sastanaka predsednika Srbije i premijera kosova sa liderima EU, kancelarom Olafom Šolcom, predsednikom Emanuelom Makronom i premijerkom Đorđom Meloni, nisu objavljeni detalji razgovora. Izvori Radija Slobodna Evropa kažu da se “stvari kreću”, dok se spominje mogućnost novih sastanaka.

Ni Kurti ni Vučić zasad nisu dali izjavu novinarima o sastancima koji su danas vođeni u Briselu.

Odvojenim sastancima Kurtija i Vučića s liderima Nemačke, Francuske i Italije prisustvovali su i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, te šef diplomatije EU Žozep Borel, koji će informisati šefove država i vlada EU o situaciji u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Vučić je posle susreta s liderima članica EU nastavio razgovore s Boreljom i Lajčakom.

Kurti se vratio u zgradu gde je održan sastanak.

Upućeni izvori navode da se “stvari kreću” ne dajući precizne detalje.

Diplomatski izvori su za RSE rekli da su lideri Nemačke, Francuske i Italije izrazili spremnost da se vrate i podrže napore Prištine i Beograda u cilju pronalaska rešenja. Oni učestvuju na redovnom samitu EU, ali su, kako kažu izvori, spremni da privremeno napuste samit ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

Nešto slično je nagovestio šef evropske diplomatije Borelj koji nije isključio mogućnost da se lideri vrate na sastanak s Kurtijem i Vučićem.

“Rad je u toku. Možda moramo da napustimo samit EU i ponovo sednemo s liderima Kosova i Srbije i vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog”, rekao je Borelj.

Italijanska premijerka Meloni posle susreta s liderima Kosova i Srbije rekla je da se čini sve kako bi se pronašlo rešenje zasnovano na “veoma dugom radu koji su uradile posebno Italija, Francuska, Nemačka i Evropska unija”.

“Pokušavamo da napravimo korake napred. Tražili smo od oba lidera da preduzmu korake u pogledu implementacije dokumenata i sporazuma koji su zajedno rađeni proteklih godina i meseci. Videćemo kako će proteći ovaj dan, a nadamo se da ćemo napraviti neke korake napred”, izjavila je italijanska premijerka.

Zajednički sastanak lidera Kosova i Srbije nije bio planiran ali se isti ne isključuje u slučaju da ima pomaka i da strane potvrde da prihvataju evropski predlog.

Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, ovi odvojeni sastanci su nastavak procesa koji je započeo prošlog vikenda, kada je “velika petorka” zapadnih izaslanika posetila Prištinu i Beograd.

“Ideja je da se ovi sastanci održe na marginama samita EU, u znak podrške povratku dijalogu. Poruka EU je da očekujemo da se obe strane, Srbija i Kosovo, odmah i nesmetano vrate obavezama koje proističu iz dijaloga, da odmah rade na smanjenju tenzija i ponovnom pokretanju dijaloga”, rekao je Stano.

Stano je ranije rekao da bilo kakav sastanak Kurtija i Vučića za sada nije u planu.

Savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije su uz izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara deo “velike petorke” koja je 21. oktobra posetila Prištinu i Beograd i predstavila plan za normalizaciju odnosa.

Stano je potvrdio da plan sadrži “moderni evropski predlog” statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, dok se, prema izvorima iz EU, traži od Srbije da potvrdi svoju podršku implementaciji Ohridskog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Vlada Kosova saopštila je da se Kurti složio da je ovaj plan “okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim zemljama”.

Vučić je, pak, rekao da je Srbija spremna da razgovara o planu, ali je priznao da “planirani sastanci neće biti laki”.

U izjavi Radiju Slobodna Evropa, portparol američkog Stejt departmenta rekao je da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, kao “jedini način da se postigne miran i produktivan odnos između Kosova i Srbije”.

Comments

Pročitaj još