• Početna>
  • Vesti>

Obeležen dan Svete Bosiljke Pasjanske u Kosovskom Pomoravlju

Foto RTV Puls

 Praznik Svete novomučenice Bosiljke Pasjanske obeležen je danas u Kosovskom Pomoravlju. Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je u Pasjanu da je Sveta Bosiljka najlepši cvet ovog sela i našeg naroda u bašti gospodnjoj.

Svečanosti je prisustovala i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov koja je rekla da naša deca bi trebalo da budu ponosna na osobu kao što je bila Bosiljka koja je ostala zapamćena u narodu zbog svoje nade i vere u boga.

Bosiljka je rođena u Pasjanu kod Gnjilana u porodici Rajčić u 19. veku. Zbog svoje lepote oteli su je Arnauti, ali ona nije htela da pređe u drugu veru. Ubili su je a nakon stradanja, turske vlasti su dozvolile rodbini da sahrane devojku pored stare crkve.

Za sveticu je proglašena nedavno, 2018-te, a tri godine kasnije Dan Svete Bosiljke postao je krsna slava srpske opštine Gnjilane, odnosno Privremenog organa te opštine.

„Sveta Bosiljka je zaštitica našeg kraja, već je počeo da se razvija njen kult, pa veći broj naših institucija slavi njen dan kao svoju krsnu slavu“, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Saša Milošević i naglasio da je i Zdravstveni centrar Gnjilane, sa bolnicom i porodilištem koje se nalazi u Pasjanu, ovaj dan proglasio za svoj praznik.

Sveta Bosiljka je samo jedna devica u Pasjanu koja je među mnogim devojkama u tom selu zavolela Hrista i vaspitana da slavi boga uprkos tragičnim okolnostima, rekao je na ovaj sveti dan vladika raško-prizrenski Teodosije.

Comments

Pročitaj još