Stano: Vučić i Kurti pozvani u Brisel

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Kosova Aljbin Kurti pozvani su na razgovore u Brisel koji će biti održani na marginama samita lidera EU krajem nedelje, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Stano nije mogao da potvrdi tačno vreme sastanka, ali izvori RTS-a navode da bi Vučić i Kurti trebalo da imaju odvojene razgovore sa predstavnicima EU, bez zajedničkog sastanka u četvrtak.

Prema izvorima EU, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili su poziv na razgovore u Briselu.

Prema rečima Stana, razgovori specijalnog predstavnika Lajčaka u Beogradu i Prištini tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma, jer “nema planova da se on zameni”.

“Razgovarano je o različitim predlozima i idejama od kojih su neki od u pisanoj formi i ti razgovori će se nastaviti. To uključuje moderan evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom”,rekao je portparol EU

“Očekujemo brzu akciju strana kako bi pokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije, ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga i iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma, bez preduslova ili odlaganja”, poručio je Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da očekuje da će za dva do tri dana ponovo ići u Brisel na razgovore sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali da o tome za sada ne može više da govori jer je takav dogovor.

Comments

Pročitaj još