Konferencija posvećena KiM u Vašingtonu

U Vašingtonu je održana Konferencija posvećena Kosovu i Metohiji, prva sa tom temom na američkom tlu. Želja organizatora je da u Americi odjekne srpski glas i da se predstave stavovi Srbije.

Konferencija “Jačanje veza, molitva za mir, stabilnost i pravdu”, posvećena Kosovu i Metohiji, privukla je veliki broj lidera srpske dijaspore i drugih gostiju.

Događaj je organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu sa željom da srpsku zajednicu u Americi pokrene na podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, ali i da američkoj javnosti i srpskoj dijaspori skrene pažnju na teške uslove života sa kojima se Srbi tamo svakodnevno suočavaju.

“Doneli smo borbu za Kosovo i Metohiju ovde u srce američke prestonice, u Vašington, u uslovima koji su teži nego ikada za naš narod na KiM. Zato je bilo važno da se srpski glas čuje i kroz brifinge koje smo organizovali za predstavnike više od 40 zemalja“, rekao je Marko Đurić.

Direktor Uprave za Saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je da je uloga dijaspore u proširivanju istine u svetu izuzetno bitna, zato što pripadnici dijaspore znaju ne samo dva jezika nego znaju dva mentaliteta.

Posebni gosti bili su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, istako je da je reč naših sunarodnika u SAD veoma važna.

“To je ono zbog čega smo i mi delimično ovde, da pokušamo da nađemo te kanale komunikacije, da uspostavimo saradnju na institucionalnom nivou sa američkim univerzitetima“, kaže profesor Nebojša Arsić, rektor prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Prisutne je na početku pozdravio ambasador Marko Đurić, a među glavnim govornicima bili su i Arno Gujon, episkop istočno-američki Irinej, vašingtonski stručnjak Branko Terzić i motivacioni govornik Nik Vujičić.

Održan je i niz panela, na kojima se pored ostalog govorilo o humanitarnom radu, gde su učestvovali Keti Fenslou, predsednica humanitarne organizacije “Naši Srbi” iz Čikaga, i Arno Gujon.

Novinar i književnik Branko Mikašinović nagrađjen je predsedničkom medaljom za svoj dugogodišnji rad, odlukom predsednika Srbije Aleksandra Vučića:

“Znači vrlo mnogo za mene. To je divan znak pažnje samog predsednika Vučića, našeg ambasadora, a i naše drage zemlje Srbije”, rekao je Mikašinović.

Nema sumnje, posle sada već drugog skupa “Jačanje Veza” u Vašingtonu da su veze između srpske dijaspore i Srbije jače i osmišljenije nego ranije i da su mnoge ideje već realizovane.

Comments

Pročitaj još