• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Pekingu: Potpisan rekordan broj sporazuma, poseta ima istorijski značaj

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji s tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

Predsednik Vučić je rekao sumirajući posetu Kini da veruje da ono što je postignuto u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama.

“Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, potpisano je čak 18 sporazuma – rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma”, rekao je Vučić novinarima. Zahvalio je svima iz državne uprave i kineskim partnerima.

Predsednik je rekao da se nada skorašnjoj poseti kineskog predsednika.

“Verujem da ćemo imati priliku da ugostimo ponovo predsednika Kine, a do tada ćemo velike rezultate morati da isporučimo. U svakom slučaju, mislim da smo mnogo toga imali da čujemo, mnogo toga da naučimo”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je razgovarao sa predsednicima vlade Tajlanda i Laosa, predsednikom Etiopije i ponovo sa predsednikom Indonezije, kao i sa Orbanom, kineskim zamenikom premijera, predsednikom Turkmenistana.

“Verujem da će svaki od tih razgovora značiti unapređenje bilateralnih odnosa”, kaže Vučić.

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara govorio i o domaćim temama.

Govoreći o KiM, Vučić je rekao da će nastaviti da insistira na formiranju ZSO, jer je to međunarodnopravna obaveza koju, kako je rekao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi da ispuni.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je za Kurtija Kosovo bez ZSO i sadašnjost i budućnost, i da jasno govori da neće i da ne želi da formira nešto što je međunarodnopravna obaveza.

“Ja sam kriv za razliku od onih što ga toliko vole u Srbiji i što tražim poštovanje međunarodnih obaveza i nastaviću da to radim”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na temu izbora.

“Predstojeći izbori biće izbori između prošlosti, stranaka bivšeg režima koje hoće da nas vrate u prošlost, i Srbije budućnosti, u kojoj građani žive bolje, u kojoj se grade putevi, pruge, bolnice… na narodu je da izabere”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još