• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Japana o situaciji na KiM i nastavku dijaloga

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Japana u Republici Srbiji, Akirom Imamurom, sa kojim je razmenio mišljenje o političkoj situaciji na KiM i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

Petković je izrazio zabrinutost zbog upornih nastojanja Aljbina Kurtija da poništi do sada postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom, što je pokazao i poslednjom izjavom da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je za Srbe garant bezbednosti i individualnih i kolektivnih prava, rušeći tako sve preduslove za stvaranje normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji.

Takođe je rekao da zabrinjava i poslednja u nizu spornih odluka prištinskih vlasti da se Azem Kurtaj, pripadnik KBS-a, koji je na Badnji dan ove godine ranio Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, brani sa slobode, što je prema Petkovićevim rečima svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasna poruka da pravda za Srbe na KiM ne postoji.

Direktor Kancelarije za KiM je upoznao japanskog ambasadora sa nasiljem i terorom koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini, a na koje je Beograd skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice, do kojih je na nesreću i došlo krajem septembra meseca.

U tom kontekstu Petković je skrenuo pažnju na više od 430 etnički motivisanih incidenata, koji je Kurtijev režim sproveo nad Srbima.

On je naglasio da je jedini krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti, koji ne odustaje od provokacija, jednostranih akcija, neosnovanih hapšenja i lažnih optužbi prema Srbima, kao i od nelegitimnih akcija policijskih snaga Kosova koje ne mogu biti na severu ni po jednom sporazmu.

Beograd, kako je istakao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, želi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali tome treba da prethodi deeskalacija situacije na terenu, tako što će se pripadnici Kosovske policije povući sa severa Kosova i Metohije, a Kfor u potpunosti preuzeti odgovornost za zaštitu Srba na tim prostorima.

Comments

Pročitaj još