• Početna>
  • Vesti>

Mišel: Beograd i Priština moraju da reše sporove, dijalog i stabilnost su ono na čemu treba da rade

Foto: Evropski savet

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na KiM. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su ,,dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade”.

Šarl Mišel rekao je da se nada da će sastanci na marginama samita u Granadi pomoći u rešavanju problema.

,,Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama i NATO, kako bismo preneli jasnu poruku da nema vremena za nove krize i turbulencije. Sada je vreme da se iskoristi šansa za napredak ka EU”, kaže Mišel.

Mišel je ocenio da je ,,otvorena prilika za brži napedak regiona ka EU” i istakao da Beograd i Priština moraju da reše međusobne sporove da bi je iskoristili.

,,Za napredak Zapadnog Balkana neophodni su vladavina prava i ekonomske reforme, ali podjednako važno je rešavanje bilateralnih sporova, ne samo između Kosova i Srbije. Nadam se da lideri regiona uviđaju da postoji prilika koju treba iskoristiti”, kaže Mišel.

U Granadi se u četvrtak održava treći samit Evropske političke zajednice na kojem će lideri 44 zemlje, od Islanda do Azerbejdžana, razgovarati o bezbednosti, energetici i drugim pitanjima od interesa za ceo kontinent. Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Comments

Pročitaj još