Dačić i Brnabić sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.

Sastanak je održan u kontekstu predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK-u, a razgovarano je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija, saopšteno je iz MSP.

Ministar Dačić izrazio je zabrinutost povodom nedavnih tragičnih događaja i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije u pokrajini. Ponovio je da se, kao i do sada, Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora.

Dačić je naveo da još nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, što i dovodi do jačanja tenzija na terenu.

Naglasio je da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN od velikog značaja za Srbiju, imajući u vidu kontinuirane jednostrane poteze Prištine, koje za posledicu imaju jačanje nestabilnosti u pokrajini i dalje ugrožavanje elementarnih ljudskih prava Srba na KiM.

Karolina Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti. U osvrtu na nedavne tragične događaje u pokrajini, šefica UNMIK-a založila se za adekvatnu i transparentnu istragu.

Istakla je da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Zijade se danas sastala i sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić sa kojom je razgovarala o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. septembra na severu Kosova i Metohije predstavnici privremenih institucija samouprave i pojedini mediji u Prištini tendenciozno iskoristili i zloupotrebili u svrhu plasiranja dezinformacija i poluistina.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka je ukazala na to da je Beograd konstantno i uporno upozoravao na brutalnost, nasilje i diskriminaciju, kojima je već dugo izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije, a što je upravo dovelo do eskalacije i tragičnih događaja.

Predsednica Vlade je posebno naglasila i da Zajednica srpskih opština (ZSO) još nije formirana, iako se Priština na to obavezala Briselskim sporazumom pre sada više od deset godina.

Zijade je istakla da je najvažnije da je Srbija posvećena miru, stabilnosti i dijalogu, koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja na prostoru Kosova i Metohije.

Šefica Misije Unmik je naglasila da Misija ostaje dosledna u sprovođenju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Comments

Pročitaj još