• Početna>
  • Vesti>

UNS i DNKiM: Direktor RTK2 ŽeljkoTvrdišić suspendovan bez jasnog obrazloženja

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Kosova (RTK) da suspenduje direktora RTK2 (kanala na srpskom jeziku) Željka Tvrdišića.

Tim povodom, u saopštenju dostavljenom medijima UO RTK navodi da je nakon detaljne analize emisije vesti emitovane na RTK2, 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, Upravni Odbor RTK jednoglasno doneo odluku da suspenduje na 30 dana direktora RTK2 Željka Tvrdišića.

U saopštenju se dodaje i da će UO RTK izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi „identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi“ i da će „preduzeti i druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTK posluje“.

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić rekao je za sajt UNS-a da nije dobio zvanično obrazloženje Odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je juče nakon odluke UO RTK, na fejsbuku naveo da nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike.

“Molim žeton analitičare da ne koriste Gugl prevodilac. Obraz je golem kapital”, poručio je Tvrdišić.

UNS i DNKiM godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova“, a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno,
niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

UNS i DNKiM su ukazivali da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora imati vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

UNS i DNKiM podsećaju da je krajem jula 2019. godine v.d. urednik RTK2 Marko Lekić obavestio javnost da sajt RTK2 nije pod kontrolom redakcije.

Saopštrnjem za medije juče o suspenziji Tvrdišića obaveštena javnost

“Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada,kako su naveli, 30 dana.

Dodaje se da će tokom ovog perioda rukovodstvo “izvršiti detaljnu analizu situacije i izveštavanja uopšte, kako bi identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi”.

“Isto tako, protiv svih pojedinaca uključenih u prekršaje profesionalnog izveštavanja biće preduzete i druge disciplinske mere koje su definisane zakonima i propisima po kojima RTK posluje”, dodaje se.

Comments

Pročitaj još