• Početna>
  • Vesti>

Danas odluka o eventualnom otvaranju puteva ka Banjskoj; policija će i dalje biti na terenu

Foto: Radio Mitrovica sever

Policijska akcija na području Banjske u opštini Zvečan, završena je juče u popodnevnim satima, potvrdio je za program Radija Kosovska Mitrovica zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

Završetak akcije policijske pretrage u Banjskoj kod Zvečana ne znači da je policija napustila mesto. I dalje su na prilazu prisutni pripadnici policije, a prilazi Banjskoj su prema Eljšanijevim rečima, otvoreni samo za meštane naselja koji ga napuštaju zbog potrebe za lekarom ili radi nabavke.

Danas bi do podneva, trebalo da bude odlučeno kako će se dalje postupati, tj. da li će i kada put biti u potpunosti otvoren za saobraćaj.

Selo je četvrti dan pod blokadom, nakon sukoba grupe Srba i Kosovske policije u nedelju ujutru, u kojem su poginuli jedan pripadnik Kosovske policije i trojica Srba. Identitet poginulih Srba nije zvanično potvrđen, mada su građani sinoć u sve četiri opštine na severu Kosova, palili sveće pored fotografija nastradalih. Radi se o S.N. iz Zvečana i B.M i I.M. iz Leposavića.

Do sada, uhapšeno je ukupno osmoro ljudi.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u toku je trodnevna žalost. Naime, kako je saopšteno iz Srpske liste, u ovim sredinama se 26, 27. i 28. septembar obeležavaju kao dani žalosti.

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

Istovetna odluka juče je doneta, najpre u Opštini Bileća, da bi tokom dana, i Vlada Republike Srpske odlučila da 27. septembar bude na nivou celog entiteta obeležen kao Dan žalosti.

Comments

Pročitaj još