• Početna>
  • Vesti>

Ramet: EU traži bez odlaganja primenu Ohridskog sporazuma i svih drugih dogovora

Foto: Evropska unija

Savetnik specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog u Briselu Kristijan Ramet rekao je danas da EU traži od Beograda i Prištine da bez odlaganja počnu sa primenom Ohridskog sporazuma i svih drugih postignutih dogovora.

Govoreći na Samitu mira i demokratije, koji se održava u Prištini, Ramet je poručio da je Ohridski sporazum istorijsko dostignuće i da će njegova primena otvoriti put Prištini, prenosi portal Reporteri.

“Ruska agresija na Ukrajinu nam je pokazala da je vreme za proširenje EU. Kada se Ohridski sporazum primeni, otvoriće se mogućnosti kojih ranije nije bilo i biće to korisno za Kosovo. Verujem da je ovo najveće dostignuće dijaloga do sada. Ali mora da počne primena sporazuma i aneksa”, rekao je Ramet i podsetio da je sporazum na snazi, a a nije postignut nikakav napredak.

Prema njegovoj oceni izgubljeno je mnogo potencijala u upravljanju krizama i u procesu deeskalacije.

“Kada postoje tenzije, nema prostora za dijalog i normalizaciju. Ono što EU očekuje je implementacija, naravno. EU traži od strana da bez odlaganja počnu sa implementacijom i svim ostalim sporazumima”, rekao je Ramet.

Njegovu izjavu podržala je i Sintija Kuk, iz američke ambasade u Prištini, koja je rekla da su “SAD najveća podrška Kosovu”.

“Želimo da vidimo Kosovo u NATO i jedini način je dijalog. ZSO se mora formirati. Na taj način bi Kosovo oslobodilo sav potencijal koji ima”, rekla je Kukova.

Comments

Pročitaj još