• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Njujorku: Ponovo će mi držati predavanja zbog Rusije, ali ja sam predsednik Srbije

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku je više od 140 svetskih lidera. Predsednik Srbije će se obratiti u četvrtak, a danas je na marginama skupa imao više važnih razgovora, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji i o dijalogu sa Prištinom. Učestvovao je na neformalnom ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao Žozep Borelj.

Neformalni ručak, čiji je domaćin Žozep Borelj, iskoristio sam za nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti i ubrzanje razvoja Srbije i celog Zapadnog Balkana, objavio je predsednik Vučić na Instagramu.

“Naša zemlja nastavlja da vodi odgovornu i principijelnu politiku, zasnovanu na očuvanju nacionalnih interesa, otvorenu za konstruktivnu saradnju u regionu usmerenu u pravcu ispunjavanja našeg strateškog cilja – članstva u EU”, naveo je Vučić.

Kao i svaki napredak i ovaj zajednički evropski put zahteva saradnju, razumevanje i kredibilnu podršku partnera, dodao je predsednik.

Predsednik Vučić izjavio je u Njujorku da će mu večeras na skupu za Žozepom Boreljom evropski zvaničnici ponovo držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da može samo tim povodom da poruči da je on predsednik Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je jedna od današnjih vesti bila da se Srbija nije saglasila da se Rusiji produže sankcije na još godinu dana i da li je razgovarao s nekim o tome u Njujorku, kao i šta misli koliko bi SAD i EU mogle da tolerišu još da se Rusiji ne uvode sankcije.

“Pitanje na mestu i sasvim korektno, samo čekam, prvo će mi držati predavanje, uskoro počinje skup sa Boreljom, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže pridike, pa će onda i svi ostali da mi drže pridike, kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću – lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku”, naveo je Vučić.

Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo, dodao je Vučić.

“Ali, kao što vidite, već godinu i sedam meseci mi možmeo da vodimo takvu politiku ozbiljnosti i odgovornosti, ona je poštena i odgovorna i fer je politika, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama i što bismo mi u takvim stvarima učestvovali. Slušao sam Bajdena i Berbokovu, a Bajden je u govoru kao najviše vrednosti čovečanstva naveo teritorijalni integritet, suverenitet i tek pod tri ljudska prava, više puta se pozivajući na Povelju UN i akte u UN”, rekao je predsednik.

Istakao je da će pokušati u svom govoru, iako dolazi iz male zemlje, da podseti i Bajdena i Berbokovu, koja je rekla kako Nemačka uvek stoji uz međunarodno pravo i Povelju UN, da to nije sasvim slučaj i na to kada su 1999. mimo odluke SB UN jednu slabašnu zemlju na Zapadnom Balkanu bombardovali njih 19 najjačih i ubijali narod.

“Ni sada ne priznaju važeće pozitivnopravne propise UN uključujući i Rezluciju 1244. To su zemene teza i dovoličnost, ali mi smo naučili, nema tu ničeg novog. Mi koji smo mali bolje na vreme da shvatimo koliko smo mali, a da je velikima sve dozvoljeno. Ja još nisam shvatio koliko smo mali, možda će me ovim pridikama ubediti, ali nisam siguran, videćemo kako će da idu te pridike. Svi oni nijednu priliku ne propuste da mi održe čas iz morala i svega, kako i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije”, rekao je Vučić i istakao da on kao predsednik Srbije još nije saglasan s tim.

Predsednik je rekao da je EU nameravala da ukaže na stranu koja je više kriva zbog izostanka napretka u dijalogu, ali da su neke zemlje, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tražile da se stav “uravnoteži”.

“Ako pažljivo čitate, namera je bila da se više ukaže na stranu koja je stvarno kriva, ali onda su došli iz devet zemalja, koliko sam obavešten, koje su tražile da se ne poistoveti, nije baš poistovećeno, videli ste dve, tri rečenice, ali su tražili da se uravnoteži”, rekao je Vučić u Njujorku odgovarajući na pitanje novinara da li će na radnom ručku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom postaviti pitanje zašto EU ponovo kaže da su obe strane krive da ne ispunjavaju obaveze.

Istakao je i da Srbija ne može da bude u prednosti, jer su to zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

“Smatraju nas krivim zbog problema Kosova, jer ga mi ne priznajemo i moraju da slušaju nekog malog Vučića koji će da govori o međunarodnom pravu i da svi znaju da sam potpuno u pravu, nije to bas prijatno ni lako”, rekao je Vučić.

Na pitanje o učešću predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani na zasedanju Generalne skupštine, Vučić je rekao da ona ne učestvuje u radu skupštine i “ne može da sedne gde mi sedimo”.

“Ali zemlje koje su priznale Kosovo daju specijalnu kartu da ulaze na prijeme. To su radili i prošle i pretprošle godine, a radili su i sa drugima”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je govor američkog predsednika Džozefa Bajdena na Generalnoj skupštini UN bio umeren po pitanju Kine, ali da je zanimljivo kako su ljudska prava i prava LGBT populacije stavljene iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Kako se ne setiše toga pre 20 godina”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku uoči sastanka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i liderima Zapadnog Balkana.

“Što se Bajdena tiče, vodio je više računa o Kini, analiziraćemo sve. Bio je žestok po pitanju Rusije”, rekao je Vučić.

Na pitanje o govoru koji će održati na zasedanju Generalne skupštine UN, Vučić je rekao da ga još sprema i da radi na njemu, a u skladu s onim što se dešava poslednja tri dana.

Dačić: Pozicija Srbije stabilna, nema šansi za prijem Prištine u UN

Pozicija Srbije je stabilna i sve zemlje sa čijim predstavnicima sam razgovarao u ova dva dana razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izjavio je u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ističući da nema šansi za prijem Prištine u UN.

“Mislim da iz ovih nekoliko razgovora koje sam imao u ova dva dana, mislim da je naša pozcija stabilna, da sve te zemlje razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da za sada, bez obzira što ima pojedinačnih iskakanja u smislu toga da predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to da ovde mogu da uđu ovde kao gosti, odnosno predstavnici posmatračke misije sa KiM, oni nisu deo zvanične Generalne skupštine, nema naznaka niti najava da će doći do promene tog stava kada je reč o većini koja je potrebna za članstvo u UN”, rekao je Dačić za Tanjug u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Prema njegovim rečima, ova nedelja je svake godine najznačajnija nedelja na svetu, sve članice šalju, njih 193, svoje najviše predstavnike kako bi učestvovali u diskusijama na plenarnom zasedanju, ali i u nizu drugih bilateralnih susreta.

“U tom smislu delegacija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić danas je prisustvovala otvaranju debate, predsednik će govoriti u četvrtak, mi ćemo tu izneti precizno sve ono što mislimo o pitanjima koja se tiču našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, naveo je Dačić.

Rekao je da Srbija veoma pažljivo notira kada neko govori na tu temu, samo što, kako je dodao, oni koji govore na tu temu o potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta očito imaju dvostruke standarde kada misle na koje se zemlje to odnosi.

“Mi smatramo da to mora da se odnosi na Srbiju. Naravno, naša spoljnopolitička pozicija zavisi puno od naših razgovora, kontakata. Predsednik će imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, ja ću takođe imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, sa ministrima spoljnih poslova. Ja sam najveću pažnju posvetio zemljama sa kojima želim da proverim kakvi su njihovi stavovi vezano za KiM, da li je došlo do nekih promena kada je reč o Kosovu”, naglasio je Dačić.

Istakao je da je veoma bitno da se čuje srpski stav o aktuelnim političkim pitanjima širom sveta, ali da je Srbiji glavni cilj da bude korektna sa svima u smislu balansiranog pristupa i predstavi svoje interese.

“Biće drugih multilateralnih skupova, prijem kod predsednika SAD na koji će ići predsednik Vučić sa suprugom i biće niz drugih bilateralnih sastanaka. Siguran sam da će naša delegacija imati veliki broj bilateralnih susreta sa stranim delegacijama i da će pozicija naše zemlje biti ojačana posle Generalne skupštine”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao ”da je njima i sada jasno šta se dešava na KiM, međutim veliko je pitanje da li su oni spremni i koliko su spremni da Prištinu izlože kritikama”.

“U tom smislu za nas sigurno, naša pozicija će biti bolja jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno, a sve ostalo je stvar daljih razgovora i pokušaja da međunarodna zajednica, barem onaj deo koji je priznao Kosovo, ne bude gluvonema kad je reč o problemima koje Kurti izaziva”, zaključio je Dačić.

Comments

Pročitaj još