• Početna>
  • Vesti>

Laplje Selo: Negovanje kulture govora i oživljavanje istorije uz pomoć glumaca

Foto: Kim/ Aleksandar Dunić u monodrami ''Miloš Obrenović''

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, na času koji je održao glumac Milan Bosiljčić, mladi su imali priliku da se bliže upozaju sa značajem negovanja kulture govora za uspeh u školi i u životu. U Srednjoškolskom centru u ovom mestu je njegov kolega Aleksandar Dunić izveo monodramu „Miloš Obrenović“ i tako iznova skrenuo pažnju đacima na njihove slavne pretke.

Milan Bosiljčić je rekao da mu je cilj podizanje svesti o negovanju kulture izražavanja i srpskog jezika među osnovcima u celoj Srbiji.

„Prvi put sam ovde i stvarno mi je izuzetna čast da dođem i da vidim da je toliko mladih ljudi prisutno. Što je važno, imaju tu interakciju, slušaju, verno prate, uključuju se i to je ono što nama daje podsticaj da radimo ono što radimo“, kazao je popularni Marinko iz serije „Igra sudbine“.

Aleksandar Dunić, široj publici najpoznatiji kao Ćirko „Bele lađe“, kazao je da monodrama „Miloš Obrenović“, po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj, mladima može da ukaže na moguće pozitivne uzore.

„Naravno, treba da bude ponos, čast i sreća što smo imali takve ljude u našoj istoriji. Naša istorija je časna, plemenita. Uložili smo velike napore u borbi za slobodu, da živimo dostojanstveno“, rekao je on.

Milan Bosiljčić, foto: Kim

Bosiljčić je naglasio da je njihova misija vrlo važna jer mnogo tuđica u svakodnevnom govoru utiče na srpski jezik pa se, pored dece, on i njegov kolega obraćaju i nastavnicima.

„Nastavnici su prva linija fronta koja se obraća mladima. Roditelji, okruženje, nastavnici, učitelji, to su naši jezički vaspitači“, primetio je on i dodao da se nastavnici ne bave dovoljno dikcijom, neverbalnom komunikacijom, glumom i drugim veštanama.

Aleksandar Dunić je svoju monodramu opisao kao živi čas istorije.

„Miloš je bio lucidan vladar koji je brzo mislio i koji je uložio veliki napor da se formiramo kao srpska država“, dodao je on.

Učenici osnovne škole „Miladin Mitić“ bili su vidno zadovoljni zbog posete glumaca i prilike da na zanimljiv način nauče nešto novo.

„Biće korisno za buduće vreme. Naučili su nas kako da se ponašamo, drago nam je što su nas posetili“, kazao je učenik osmog razreda Nenad Trifunović.

„Bilo je lepo, došao nam je glumac i naučili smo dosta o ponašanju, izgovoru. Dobili smo knjige“, rekao je Lazar Milić, učenik OŠ „Miladin Mitić“.

Pokrovitelji akcije su Arno Gujon i humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“. Organizatori gostovanja dvojice glumaca u Lapljem Selu su Udruženje za razvoj i unapređenje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“.

Comments

Pročitaj još