• Početna>
  • Vesti>

Drugi biciklistički maraton u Leposaviću okupio više od 70 učesnika

Foto Leposavić portal

U Leposaviću je za vikend održan drugi po redu biciklistički maraton u organizaciji članova MTB Leposavić pod nazivom “Koznica 2023”.

Ove godine okupio je više od sedamdeset učesnika. Prvenstveno je bio planiran da se održi u junu mesecu, ali zbog bezbednosne situacije odložen je za septembar.
Zaljubljenici u biciklizam uprkos magli, juče su vozili srednje tešku stazu dugu 36,5 km koji nije takmičarskog karaktera, ali šalje poruku da su svi oni koji stignu na cilj pobednici. Biciklisti su krenuli iz centra Leposavića ,u pratnji su im vozila za okrepljenje i sanitetskih vozila.

Boban Joković iz MTB tima kaže da je staza teška i da je vozio sa pauzama.
“Društvo se okupilo po drugi put da ove godine napravi lepu priču i izađe iz zone konfora. Prolazimo stazu 36 kilometara, kroz najlepša sela naš Leposavić. Staza nije naivna, biće teška jer je proteklih dana padala kiša ima i blata. Biće jedno dobro druženje i nadamo se bez nekih ozbiljnih padova. Poruka je da izađemo iz zone konfora, ostavimo mobilne telefone, tablete i sve ostale savremene gedžete da sednemo na dva točka, da se povežemo sa prirodom i da uživamo danas”, kazao je Joković.

Jakov Petrović je bio najmlađi učesnik, a to mu je i prvi biciklistički maraton.
“Prvi put učestvujem na MTB maratonu i ovo je prva staza na koju ću voziti bicikl. Zavoleo sam biciklizam, zato što volim da treniram, a time se rekreativno bavi i moj tata. Danas ću voziti celu stazu i biće mi veoma zanimljivo”, rekao je Petrović.

Jelena Kostić iz Raške,bila je jedina dama na maratonu. Biciklo je zavolela od osnovne škole, a ljubav se kaže razvila još više zbog supruga sa kojim je učestvovala u Leposaviću.
“Bicikl sam zavolela od osnovne škole, nakon toga ljubav prema biciklizmu se razvila zbog supruga koji je vrstan u tome. Očekujem da će danas vožnja biti dobra i da neće biti kiše. Privukla nas je priroda, okruženje oko nas, različiti predeli i osećaj slobode koju nudi vožnja biciklom. U ovoj našoj eri digitalizacije mnogo je važno da poručimo deci, posebno jer sam kao profesor upoznata koliko deca danas imaju slabo fizičke aktivnosti da se vratimo pravim vrednostima i da ponovo zavolimo sport bilo koje vrste”, istakla je Kostić.
Direktor Sportsko turističke organizacije Marko Radisavljević dodao je da će ova manifestacija u buduće biti podržana uz veći budžet.
“Sportsko turistička organizacija u saradnji s opštinom Leposavić već godinama biciklistički trku smatra tradicionalnom manifestacijom.

“Ovo što organizator radi za ovu manifestaciju je stvarno neverovatno, entuzijazam i energiju koju oni ulažu da da bi ovo bilo na visokom nivou je stvarno neverovatno i ovom prilikom moram da ih pohvalim. Sami takmičari propagiraju jedan zdrav sport, predstavljaju našu prirodu opštine Leposavić u najboljem svetlu, podižu ekološku svest i budu pravi primer mladima i starima. Ova manifestacije iz godine u godinu sada možemo reći da je i tradicionalna, jer okuplja sve veći broj ljudi i to mi je posebno drago”, rekao je Radosavljević.
MTB ili brdski bicikl predodređen za vožnju za brdsko planinske predele , a danas će proći jedna od najlepši sela u opštini Leposavić. Trikose, Dobrava, Stržin, Jelakce, Lokvica, Koporiće, Ulije i završava se na Čukarku u Leposaviću.

Comments

Pročitaj još