• Početna>
  • Vesti>

Stano: Runda dijaloga bez napretka, EU nije videla spremnost na kompromis

Foto Tanjug

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da najnovija runda dijaloga Beograda i Prištine nije donela napredak, jer EU nije videla spremnost strana da pronađu kompromis i o tome će biti obaveštene države članice od kojih će biti zatražene smernice kako dalje pristupiti partnerima i koje će mere, „koje su na raspolaganju“, preduzimati.

Stano je, na redovnom brifingu za medije, naglasio da visoki predstavnik EU Žozep Borel nije rekao da je dijalog neuspešan, već runda dijaloga u četvrtak nije donela rezultat jer strane nisu uspele da se dogovore.

„Strane nisu bile spremne da prevaziđu razlike. Evropska unija nije strana u dijalogu, već posrednik, strane su Kosovo i Srbija“, predočio je Stano.

Prema njegovim rečima, EU pomaže Srbiji i Kosovu da premoste razlike, ali ne može biti uspešna u tome ako strane odbijaju da idu putem kompromisa i ako neko ne želi pomoć.

„U ozbiljnoj smo situaciji i visoki predstavnik je jasno rekao da su Srbija i Kosovo u riziku da zaostaju za ostatkom regiona u procesu evropskih inetgracija, jer je napredak u tom procesu usko povezan sa dijalogom“, naglasio je Stano.

On je rekao da specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak informiše države članice o rundi dijaloga i onda će 27 država odlučiti kako dalje.

„Unija je posrednik i možemo postići onoliko koliko su strane spremne da prihvate“, rekao je Stano.

Upitan da li Borel smatra da su efikasne restriktivne mere primenjene prema Kosovu, Stano je rekao da nisu evidentirani značajni koraci u smislu deeskalacije situacije, iako je bilo nekih koraka, a i dalje ima potencijala za pogoršanje situacije.

„Mere protiv Kosova su privremene i one će biti na snazi dokle članice EU smatraju da je potrebno“, naveo je on i istakao da se te mere mogu ublažavati i pojačavati, kako situacija zahteva.

Na pitanje da li se mere mogu primeniti i na drugu stranu, Srbiju, Stano je rekao da je to odluka 27 članica EU u odnosu na to koja strana ne čini dovoljno za smirivanje ili podstiče eskalaciju.

„One mogu biti uvedene i za drugu stranu ako je to zajednička procena 27 članica EU. To je proces, koji je pod stalnim nadzorom država članica. Oni nisu zadovoljni ishodom runde, imali su drugačija očekivanja i partneri to znaju“, zaključio je Stano.

Comments

Pročitaj još