• Početna>
  • Vesti>

Dana srpskog jedinstva , slobode i nacionalne zastave – Na severu Kosova se viore nove srpske trobojke

Foto Radio Mitrovica sever

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Srbi na severu Kosova i Metohije dočekali su uz nove srpske trobojke. One su samo zamenile stare, ali su i postavljene na novim mestima.

Ovaj dan se obeležava od 2020. godine, 15.septembra, a srbi slave dan kada je 1918 godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Na svim zgradamagde su javne instituciuje i ustanove istaknute su srpske zastave u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Građani ističu trobojke i na svojim kućama i dvorištima gde god žive na teritoriji Srbije.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde”.

Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive, da na kućama istaknu narodnu zastavu – “trobojku”.

Čestitku povodom praznika uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

“Nije bio lak dan u Briselu. U teškim i gotovo nemogućim uslovima neuspešan sastanak. Hoću svim građanima Srbije da čestitam praznik. Mi sutra slavimo Dan srpskog jedinstva”, istakao je predsednik.

Poručio je da Srbi moraju da slave svoju zastavu, svoju crveno, plavo, belu trobojku.

“Moramo da slavimo naše pretke koji su nam ostavili našu otadžbinu da bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka zbog kojih sve radimo”, dodao je.

Čestitku povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave uputio predsednik Srpske liste Goran Rakić

“Jedinstveni i složni čuvajmo svoju kulturu, tradiciju i veru. Srećan dan srpskog jedinstva, slobode i srpske zastave”, napisao je na svom fejsbuk profilu Goran Rakić.

Comments

Pročitaj još