• Početna>
  • Vesti>

Brkljač: Milunu Milenkoviću Lunetu produžen pritvor za još dva meseca

Foto: Kosovo online

Pritvor Milunu Milenkoviću Lunetu produžen za još dva meseca , odnosno do 13. novembra iz istih razloga iz kojih mu je i ranije produžavan pritvor, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica njegov branilac advokat Miodrag Brkljač.

To su, kako je rekao advokat Brkljač već uobičajeni razlozi, opasnost od bekstva, budući da je on osim kosovski i državljanin Republike Srbije.

„To znači da bi mogao da pobegne na teritoriju Srbije, ukoliko bi bio pušten da se brani sa slobode. Pritvor mu je produžen i iz razloga da ako bi se našao na slobodi, postoji opasnost da bi mogao da utiče na saučesnike koji su zajedno sa njim izvršili krivična dela, koja mu se stavljaju na teret i na eventualne svedoke, ali su neki od navodnih saučesnika u toku prošle nedelje već saslušani i ta opasnost realno ne postoji. Njihove izjave su već zabeležene i bezpredmetno je da o tome dalje diskutujemo.

Treći razlog produženja pritvora se navodi,  da zbog teškog dela terorizma koje mu se stavlja na teret i istorijat njegove ličnosti, ukazuju na to da bi on mogao ponoviti krivično delo ukoliko bi se našao na slobodi, pa je i to jedan od razloga da mu se produži pritvor“, navodi Brkljač.

Advokat Luneta Milenkovića kaže da je odbrana odmah reagovala tako što su uložili žalbu sudu u Prištini i očekuju da narednih dana Apelacioni sud kao drugostepeni treba da odluči o žalbi.

Takođe nije optimističan po pitanju daljeg toka suđenja i navodi svoje razloge za to.

„Iskustvo me uči iz drugih predmeta, a i stav koji je Apelacioni sud već definisao u ovom predmetu, jasno govori da ne možemo biti optimisti i da je vrlo verovatno da će prvostepeno rešenje biti potvrđeno.

Ja kao njegov branilac smatram da nema potrebe za sudskim pritvorom, odnosno da bi i kućni pritvor postigao isti cilj“, rekao je Brkljač navodeći slučaj Pantića koje je bio u kućnom pritvoru a stavljena su mu na tret ista krivična dela kao i Milenkoviću.

Kaže da je očigledno da su u ovde i drugi razlozi „umešali prste“, kako navodi, ne može biti optimista i misli da će pritvor verovatno biti produžen.

„Istraga ide svojim tokom i tužilac koji vodi istragu, planirao je da negde do 20.septembra sasluša Luneta Milenkovića. Da li će ispoštovati datum koji je dogovoren sa odbranom tj. Sa mnom ili ne ostaje da se vidi a verujem da hoće, a onda ćemo znati nešto bliže i određenije“, zaključio je branilac Miodrag Brkljač.

Milun Milenković Lune je od brutalnog hapšenja u pritvorskoj jedinici visokog rizika u Podujevu, a nakon hapšenja u Kosovskoj Mitrovici je održano više protestnih skupova Srba, sa kojih mu je poslata poruka podrške. Episkop Raško-prizrenske eparhije Teodosije u avgustu je posetio Luneta u zatvoru, gde je, kako je prenela eparhija, u „jednočasovnom razgovoru duhovno ohrabrio Milenkovića, preneo pozdrave porodice i izrazio nadu da će uspeti da dokaže svoju nevinost”.

Comments

Pročitaj još