• Početna>
  • Vesti>

Menaš: Podržavamo ulazak Srbije u EU, ali nikako bez Kosova i Metohije

Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednica parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Jael Menaš, poslanica francuske stranke Nacionalno okupljanje, izjavila je da podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali nikako bez Kosova i Metohije.

“Podržavamo ulazak Srbije u EU, ali nikako bez Kosova, koje je za nas pokrajina Srbije”, rekla je Menaš u intervjuu za današnju “Politiku” napominjući da njen pokret ima stav da su Srbija i KiM nerazdvojivi.

Na pitanje šta misli o planu predsednika Francuske Emanuela Markona i nemačkog kancelara Olafa Šolca za rešavanje pitanja KiM, Menaš je odgovorila da ne očekuje prviše od tog plana jer smatra da “svaki pristup koji legitimiše Kosovo kao nezavisnu državu legitimiše i stradanje srpskog naroda od strane Albanaca”.

“Znam da je dosta toga potpisano još pre 10 godina i ništa nije poštovano. Ja bih podržala nove planove, ali smatram da mora da se poštuje ono što je obećano pre 10 godina. I lično, ali i kao članica ove stranke, ne očekujem previše od tog plana”, rekla je ona.

Navodi da politički odnosi Srbije i Francuske nisu na samom vrhuncu i da uvek može više i bolje. “To je i jedna želja lidera naše grupacije, Marin le Pen – da produbimo srpsko-francuske odnose”, rekla je ona i dodala da će se na tome raditi.

Kako je rekla Menaš, uloga predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom jeste da produbljuje odnose dve zemlje. “Da se francuski narod upoznaje sa vašom kulturom, istorijom, sa vašim identitetom i da se to prijateljstvo produbljuje kroz organizaciju različitih manifestacija”, dodala je ona. Naglašava da posebno na tome treba da se radi sa mlađom populacijom Francuza, ali i sa srpskom dijasporom, kako bi se francuska javnost bolje upoznala sa srpskom kulturom, koja nije toliko poznata Francuzima.

Istakla je da se održava veza sa srpskom dijasporom u Francuskoj i da postoje brojna udruženja u Parizu. “To je jedan od zadataka koji imam kao predsednica grupe prijateljstva. Brojni su događaji koje organizuje srpska dijaspora”, rekla je ona.

Dodala je da je 28. juna prisustvovala komemoraciji na srpskom vojničkom groblju u Parizu. “Srbi su u određenim područjima stradali čak i više od Jevreja”, naglasila je Menaš.

Comments

Pročitaj još