• Početna>
  • Vesti>

Petković zemljama Kvinte i Lajčaku: Ultimatum Prištine može produbiti krizu i podići tenzije

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je danas urgenciju međunarodnoj zajednici, među kojima su i zemlje Kvinte i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, u kojoj upozorava da ultimatum o iseljenju četiri srpske institucije iz srpske zgrade u Bošnjačkoj mahali koji je do sutra, 8 septembra, postavio nelegitimni gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Erden Atić, može dovesti do produbljivanja krize na severu KiM i dodatnog podizanja tenzija na terenu.

U ovoj zgradi nalaze se prostorije Kancelarije za KiM, direkcije Pio fonda, Centra za socijalni rad Vučitrn kao i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, a Beograd je o ovim eskalatornim, nasilnim i protivpravnim namerama Prištine u više navrata do sada i zvanično i u neposrednim kontaktima obavestio sve relevantne predstavnike međunarodne zajednice.

U najnovijem dopisu koji je Petković poslao na više adresa, a u koji je Tanjug imao uvid, direktor Kancelarije za KiM je istakao da ovakvi jednostrani i nelegitimni potezi Prištine i Aljbina Kurtija ne doprinose deeskalaciji na severu pokrajine, već naprotiv – predstavljaju novu opasnu provokaciju koja jedino ima za cilj da ugrozi prava i život srpskog naroda na severu KiM i dodatno destabilizuju situaciju na terenu.

U dopisu se, s tim u vezi, apeluje na međunarodnu zajednicu da ovo pitanje shvati sa najvećom mogućom pažnjom i upozorenjem te da iskoriste svoj autoritet da spreče “dramatičnu eskalaciju koju Kurti i Atić žele da izazovu protivpravnom odlukom o iseljenju srpskih institucija”.

Dodatno, Petković je podsetio da je pokušaj nasilnog iseljavanja srpskih institucija iz Kosovske Mitrovice i otimanja srpske imovine novi atak Prištine na Dijalog, s obzirom na to da se ovo pitanje može razmatrati samo u kontekstu formiranja ZSO, što je u više navrata potvrdila i sama Evropska unija.

Podseća se da Kurti i Atić ovakvim nezakonitim odlukama ukida pravo na rad za oko 43 zaposlenih u ovoj zgradi, kao i ugrožava prava više desetina hiljada Srba, Albanaca, Bošnjaka, Roma, Goranaca koji ostvaruju svoja prava preko Pio fonda ili Centra za socijalni rad Vučitrn.

“Priština je jedina koja želi sukobe i nestabilnost i bilo bi tragično ukoliko bi uspela da ostvari taj interes”, zaključuje se u dopisu.

Comments

Pročitaj još