Srbija je u polufinalu Mundobasketa

Foto: FIBA

Košarkaši Srbije pobedili su Litvaniju u polufinalu Svetskog prvenstva 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13). Rival će biti pobednik duela Kanada–Slovenija.

Najbolje timskog izdanje Srbije u najvažnijoj utakmici na Svetskom prvenstvu.

Posle početnih četiri uzastopna pogotka za tri Litvanije, naši igrači su izuzetno agresivnom odbranom na pokušajima sa distnace, dizanjem ruke na svaku šut, ometanjem igre spolja došli do visoke prednosti i potpunog zaustavljanja rivala.

Litvanci su na talasu trojki došli do prednosti 16:10. Slede izmene sredinom prve deonice u kojima su igrači sa klupe doneli novu energiju i preokret našoj ekipi na startu narednog perioda. Naročito Filip Petrušev u seriji poena. Intenzitet u odbrani se pojačao i na tom talasu se nadovezala prva petorka pri povratku u teren.

Bogdan Bogdanović je trojkom u poslednjem napadu Srbije na šest sekundi do kraja doneo 41:33 za “orlove”.

Litvanija je krenula sa zonskom odbranom treću deonicu, što je omelo naše igrače u prvom napadu. Međutim, trojka Nikole Jovića ih je odvratila od te ideje. Zatim prezimeljak Stefan sa dva uzastopna pogođena šuta za tri, koristivši provociranje čuvara prolaskom ispod bloka.

Došlo se do “kobnih” plus 16, ali nije bilo kao protiv Italije, već je prednost samo rasla. Litvanci nisu mogli nikako da se približe i ugroze prednost naše ekipe.

Litvanija je završila sa šutem za tri 9/28.

Fenomenalni Bogdanović sa 21 poenom, Milutinov koji je uspostavio autoritet nad Valančijusom i “iks-faktor” Petrušev sa 17 poena nosili su naš tim u napadu. Ne treba da se zaboravi ni doprinos Stefana Jovića sa 11 poena, tri bitne trojke, i pet asistencija.

Tadas Sedekerskis je bio prvi strelac Litvanije sa 14 poena, Rokas Jakubaitis je zavrpio sa 13 poena i devet asistencija, Ignas Brazdeikis i Jonas Valančiunas su postigli po 11 poena.

Comments

Pročitaj još