• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Prijateljstvo sa ASEAN-om jača našu spoljnopolitičku poziciju

Foto: Tanjug

Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji je značajan događaj koji za Srbiju znači otvaranje novih država i regiona za političku i ekonomsku saradnju, što ujedno jača i našu spoljnopolitičku poziciju, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić drugog dana posete Džakarti.

“Ovo je za nas kraj jednog početka, da tako kažem, pošto smo toliko godina aplicirali. Ove godine su se stekli uslovi da zvanično potpišemo akt o pristupanju”, rekao je Dačić.

Ističe da ugovor ne ugrožava naše evropske integracije jer se i sama Unija priključila ugovoru o saradnji. Po istom principu sa ASEAN-om, kaže, sarađuju Amerika, Velika Britanija, Kanada, Kina, Rusija…

Dačić navodi da je na današnjoj ceremoniji otvaranja samita u Džakarti imao priliku da se sretne sa predstavnicima svih članica ASEAN-a, ali i da je sa mnogima imao i bilateralne susrete. Podseća da 6 od 10 članica ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Imao sam priliku da se susretnem sa kolegama iz drugih zemalja. Indonezije, Kambodže, Filipina, Bruneja. Za nas je veoma bitna Indonezija kao najveća muslimanska zemlja koja ovom pitanju prilazi sa stanovišta poštovanja međunarodnog prava i to je za nas bitno da zadrže istu poziciju”, kaže Dačić.

Navodi da su Kosovo priznali Tajland, Malezija, Singapur i Bruneji.

“Razgovarao sam sa predstavnicima Singapura i Bruneja. Znate šta, mogu da kažem da je to deo naše krivice jer ranije kad su priznavali Kosovo mi nismo bili prisutni u ovom regionu i njihovo pitanje je – gde ste bili u to vreme. Ono što je za nas bitno je da što više razgovaramo sa njima, da bez obzira na odluke koje su te države donosile ranije, sada poštuju naše stavove, odnosno da ne podržavaju Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama”, zaključuje Dačić.

Srbija je od juče zvanično prijatelj Saveza država Jugoistočne Azije. Pristupanje ugovoru o prijateljstvu i saradnji obeleženo je u Džakarti, sedištu organizacije. 

Dačić se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šeficom indonežanske diplomatije i predsedavajućom ASEAN-a Retno Marsudi, na čiji poziv učestvuje na svečanoj ceremoniji potpisivanja Instrumenta o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, kao i na ceremoniji otvaranja 43. Samita ASEAN, prenosi T a n j u g.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti za dalje intenziviranje političkog dijaloga, uz realizaciju poseta na visokom i najvišem nivou, u cilju jačanja saradnje naše dve zemlje u bilateralnim i multilateralnim okvirima. 

Dva ministra spoljnih poslova saglasili su se da postoji značajan potencijal za razvoj saradnje u brojnim oblastima, te izrazili interes za dalji razvoj i podsticanje privredne saradnje uz jačanje obima trgovinske razmene, investicija, poljoprivredne i saradnje u oblasti turizma i IKT.

Šef srpske diplomatije Dačić izrazio je zahvalnost Indoneziji na podršci i pomoći koju nam je pružila tokom procesa odlučivanja u okviru ASEAN-a u vezi sa našim zahtevom za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji. 

Takođe je ponovio zahvalnost zbog podrške koju Indonezija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ministarka Marsudi potvrdila je još jednom da Indonezija neće menjati svoj stav u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, bez obzira na stalnu izloženost pritiscima da promeni ovu odluku.

Comments

Pročitaj još