• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni festival srednjovekovne muzike počinje večeras u Prizrenu

Foto Dom kulture Gračanica

U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu večeras počinje Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli.

Publici će se od 20 časova predstaviti Duo lauta i Grejs Njukom.

“Grejs Njukom je pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare. Pored sopstvenog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, nastupala je i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, uključujući Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique. Na ovogodišnjem Medimusu predstaviće nam se kao gošća Lute Duo ansambla. Grejs je studirala muzikologiju na Oksfordu, zatim srednjovekovno pevanje i vokalnu pedagogiju na Schola Cantorum Basiliensis, i od tada se redovno vraćala u Školu kao gostujuća profesorka pevanja. Doktorirala je na Univerzitetima u Saut Hemptonu i Bristolu. Pored nastupa i podučavanja, Grejs komponuje sopstvenu muziku i vlogerka je za seriju renesansnih koncerata iz Bazela ‘ReRenaissance’”, naveli su iz gračaničkog Doma kulture.

Sutra, drugog dana festivala publici će se od 19.30 časova predstaviti ansambl „Parlamento“ koji je posle samo godinu dana od osnivanja osvojio prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis “Vier Jahreszeiten”. Kad god su u prilici, trude se da pronađu način da lepotu rane muzike unesu i u svoju lokalnu kulturu posećujući osnovne škole i centre za stara lica u zemljama iz kojih potiču, dodaju.

Od 20.30 časova nastupiće ansambl „Medimus“. Ova grupa nastala je kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja.

“Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole rane muzike a u manastirskom prostoru”, ističu.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Prošlih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl „Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl „Renesans“, Ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika, gitarista Dušan Bogdanović i dr. Dobitnik je nagrade „Muzika Klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i: Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Kolašin prevoz Zubin Potok.

Comments

Pročitaj još