• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer povodom Dana državnosti Ukrajine: Nepokolebljiva podrška SAD-a u odbrani njene nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Foto: Ambasada SAD u Prištini

Danas se obelažava Dana državnosti Ukrajine i osamnaest meseci od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri M. Hovenijer je rekao: “Nadam se da ćete danas imati priliku da prođete pored Ambasade SAD u Prištini. Ako to učinite, videćete veliki jasno istaknut natpis na kome jednostavno piše: „Ujedinjeni sa Ukrajinom“.

Ukrajina je pre 32 godine ponovo uspostavila svoju nezavisnost kada se Sovjetski Savez raspao. Međunarodna zajednica je požurila da prizna Ukrajinu i poželi dobrodošlicu rastućoj zajednici demokratija, videći obećanje zemlje za budući svet u miru.

Nažalost, Kremlj je više puta potkopavao pokušaje da se održi mir u regionu mešanjem u ukrajinske unutrašnje stvari, što je dovelo do ruske invazije i okupacije Krima i Donbasa 2014. godine, a kulminiralo sveopštim i brutalnim agresorskim ratom na Ukrajinu koji je počeo u februaru 2022.godine.

Dok čestitamo Ukrajini ovaj istorijski dan, ponavljamo našu nepokolebljivu podršku u odbrani njene nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Kao što je predsednik Bajden rekao prošlog meseca, „Naša predanost Ukrajini neće oslabiti. Zalagaćemo se za slobodu danas, sutra i koliko god bude potrebno.“ Jednostavnim rečima: brutalna invazija predsednika Putina na Ukrajinu je akcija koja ugrožava mir i bezbednost ne samo jedne zemlje, već cele Evrope i šire.

Rusija je tokom protekle dve decenije izvršila invaziju na dve susedne zemlje, mešala se u više inostranih izbora, koristila hemijsko oružje da izvrši atentate na stranom tlu, koristila je isporuke gasa kao političko oruđe i prekršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Samo prošlog meseca, Rusija se jednostrano povukla iz Crnomorske inicijative za izvoz žitarica u okviru koje je izvezeno gotovo 33 miliona tona žitarica na svetska tržišta. Više od polovine tih izvezenih žitarica i dve trećine pšenice poslato je zemljama u razvoju.

U danima nakon toga, svetska cena žitarica porasla je za 17 odsto, dok je Rusija najavila rekordan izvoz žitarica. Kremlj je izigrao tržište kako bi sebi odredio visoku cenu na račun najugroženijih u svetu dok je pojačavao svoje napade na ukrajinske luke i žitarice.

Ovde je narod Kosova pokazao ogromnu solidarnost i partnerstvo u podršci Ukrajini. Prepoznajemo važnost vašeg doprinosa ovom zajedničkom globalnom naporu da se čvrsto suprotstavimo agresiji, podržimo demokratiju i suprotstavimo se Putinovom pokušaju da ugrozi globalni svetski poredak dok nastojimo da ostvarimo Evropu koja je „celovita, slobodna i u miru.“

Solidarnost Kosova je važna i imala je uticaj. Kao što sam već rekao: važno je za šta se Kosovo zalaže i uz koga stoji. Narod Kosova je sastavni deo ovog globalnog nastojanja da se spreči Putinov brutalan izazov nezavisnoj i suverenoj naciji. Sjedinjene Američke Države, Kosovo i naši partneri će nastaviti da budu ujedinjeni sa Ukrajinom danas dok zajedno obeležavamo Dan državnosti Ukrajine, i svaki dan u našoj podršci demokratskim vrednostima i evropskoj bezbednosti.

Comments

Pročitaj još