• Početna>
  • Vesti>

Deveta “Škola filmske magije” počinje u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“ u saradnji sa „GARGANTUA FILMS“ iz Beograda organizuju „9. Školu filmske magije“ u Gračanici, od 25. do 30. avgusta. Prijava zainteresovanih počela je danas i trajaće do 24. avgusta. Prijavljivanje se vrši ličnou prostorijama Doma kulture „Gračanica“ ili putem imejla.

“Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.
Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, produkcije, režije, glume, kamere do montaže)” kažu organizatori.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način. Tokom trajanja škole biće obuhvaćene sve etape stvaranja filmskog sadržaja, pa će tako predavanja iz oblasti režije držati Stefan Krasić, scenarija Ivan Jovanović, glume – Mihailo Laptošević, montaže Marija Šarac, dok će se kamerom i produkcijom muzičkih spotova baviti Bojana Andrić. Ujedno, muzički spot je glavna tema ovogodišnje “Škole filmske magije”.

“Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije naša škola usmerena je i na formiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima” napominju organizatori.

Pokrovitelji škole su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još