• Početna>
  • Vesti>

Dani opštine Gračanica 28 avgusta: Prelo, domaća radinost, folklor

Foto. Opština Gračanica

Turistička organizacija Gračanica i Opština Gračanica organizuju treću po redu manifestaciju “Gračaničko prelo“, kojom zvanično započinje obeležavanje Dana opštine Gračanica 2023.

Manifestacija i svečano otvaranje će biti održani na platou ispred Opštine Gračanica, 28. avgusta sa početkom od 17.00 časova, povodom obeležavanja praznika Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine, navedeno je u saopštenju.

U okviru programa planirana je izložba domaće radinosti, tradicionalnih ručnih radova i domaćih proizvođača. U kulturno-umetničkom program učestvuju pevačka grupa “Pletenica” uz pratnju orkestra Srednje muzičke škole Stanišor, pevačka grupa KUD “Abrašević” iz Prilužja, specijalni gost etno izvođač Emilija Đokić uz pratnju profesora klavira Nemanje Đorđević i Vasilija Jovića. 

Turistička organizacija Gračanica (TOG), povodom svečanog otvaranja Dana opštine Gračanica, navodi da je cilj da se na najbolji način predstavi bogata istorija i tradicija opštine Gračanica, koja će i u narednim godinama postati čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva.

“Koncept manifestacije je da se na jednom mestu okupe udruženja, folklorni ansambli, kulturno – umetnička društva i zanatske radionice, ali i proizvođači domaće hrane, meda, vina i rakije i zato je veliko zadovoljstvo okupiti na jednom mestu sve ove ljude koji svojim trudom,radom i zalaganjem, rade na očuvanju narodnog stvaralaštva, a koji će kroz igru, pesmu i najlepše zvuke predstaviti šarenolikost kulture našeg naroda”, navodi u saopštenju TOG.

Comments

Pročitaj još