• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Srbija opredeljena za nastavak jačanja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Vilijamom Pičom sa kojim je razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa i situaciji u regionu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Kako se navodi, Ana Brnabić je izrazila opredeljenost Srbije za nastavak jačanja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom i posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 300 miliona evra ukupne vrednosti, posebno naglasivši važnost produbljivanja saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, nauke, IT sektora i energertike za bilateralne odnose.

Brnabićeva je istakla da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije na čemu intezivno radi.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, predsednica Vlade je naglasila da je uslov za nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ispunjavanje prethodno dogovorenih obaveza i da je to jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja i istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda, kaže se u saopštenju.

Stjuart Pič je, kako se ističe, izrazio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London podržava Berlinski proces i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu Edvard Ferguson.

Comments

Pročitaj još