Obijena crkva u Suvom Dolu

Foto: TV Most

Tokom noći u multietničkom naselju Suvi Do  u Severnoj Mitrovici obijena crkva Svete Paraskeve.

Na obijena vrata naišli su meštani i mitrovački paroh, koji su povodom praznika posvećenog prepodobnoj mučenici Paraskevi u narodu poznatoj kao Sveta Petka Trnova došli na liturgiju.

Protojerej Dalibor Lazić rekao je za TV Most da je slučaj prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj.

“Jutros sam prvi zatekao, došao sam da se pripremim za svetu liturgiju pošto je danas i hramovna slava prepodobna Mati Paraskeva. Obavestio sam policiju, gde je prošlo možda nekih preko 45 minuta dokle su došli da izvrše uviđaj. Izvršivši uviđaj primetili su da su samo vrata oštećena, u hramu da kažem nije bilo nekog skrnavljenja, da je nešto prevrtano, otvorene su Carske dveri, otvorena je kutija gde se nalazi  novac i isprevrtane su sveće”, navodi protojerej.

Nakon uviđaja služena je liturgija u čast Svete Petke u prisustvu većeg broja vernika.

“Hvala Bogu držimo se i znali smo da ćemo danas odslužiti liturgiju, pa makar ispred same crkve. Uzdamo se u Boga i u Božju pomoć, da će nas sačuvati”.

Ističe da se ovo nije desilo samo danas.

“Imali smo 5. avgusta nemili događaj u selu kada su na Dom zdravlja napisali UĆK”, kaže protojerej Lazić i dodaje da je narod uznemiren.

“Gledam tokom liturgije taj nemir kod ljudi. Danas je radostan dan za ovo selo, ali u narodu i deci ne možeš da vidiš tu radost kao što smo se spremali da proslavimo ovaj dan. Znači taj strah na žalost ponovo postoji. Ponovo su se da kažem digli prema crkvi. Crkva je nedavno stavljena u nekom negativnom kontekstu gde su je pominjali i posle možda nekih 15-tak dana ostvarilo se da su došli da obiju sam hram”, rekao je za TV Most protojerej Dalibor Lazić.

Comments

Pročitaj još