• Početna>
  • Vesti>

Express: EULEX očekuje dodatna povlačenja KP ispred opštinskih zgrada u narednim danima

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon povlačenja 25 odsto pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, EULEX očekuje nova povlačenja u narednim danima, piše Express pozivajući se na potvrdu ove misije.

Više od mesec dana od izbijanja nove krize na Severu Kosova usled akcije nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u tri opštinske zgrade, u Bratislavi je postignut dogovor o deeskalaciji.

Ovaj dogovor koji se sastoji od četiri tačke plod je sastanka koji su 10. jula održali specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

Jedna od tačaka nalaže smanjenje broja pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, što je i učinjeno dva dana kasnije.

Ujedno, ovim dogovorom predviđeno je da će Kosovska policija, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, u naredne dve nedelje procenjivati bezbednosnu situaciju po potrebi i da će posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Upravo sinoć su održane konsultacije najviših predstavnica Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a a s ciljem sprovođenja dvonedeljnih zajedničkih bezbednosnih procena, dok su ujedno najavljeni novi sastanci.

Potvrđeno je i da se razgovaralo o merama deeskalacije koje će „kratkoročno sprovoditi“ institucije na Kosovu.

Novi šef EULEX-a, Đovani Pjeta Barbano je ovaj sastanak ocenio kao veoma plodnu diskusiju.

Putem društevenih mreža saopštio je da su se dogovorili o opštim modalitetima za dalje jačanje tekuće saradnje i koordinacije u cilju podrške stabilnosti na Kosovu i bezbednosti svih zajednica.

Iz ove misije su potom za medij Gazeta Express, govorili detaljnije o ovom procesu.

Podsetili su na to da je Kosovska policija već sprovela prvu fazu smanjenja svog prisustva.

„Pozdravljamo najavu kosovskih vlasti o trenutnom smanjenju prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, kao i posvećenost daljem smanjenju prisustva policije“, navodi se u odgovoru EULEX-a u vezi sa prvim povlačenjem.

Misija EU za vladavinu prava, kako prenosi Express, očekuje konkretne korake za uklanjanje ostalih policajaca.

„U narednim danima očekujemo konkretne korake u ovom pravcu. Dogovorili smo se da održimo naknadne tehničke sastanke sa Kosovskom policijom i, u zavisnosti od slučaja, sa KFOR-om, da sprovodimo dvonedeljne zajedničke bezbednosne procene situacije na severu Kosova, kako bismo procenili mogućnost daljeg smanjenja u i oko opštinskih zgrada“, navodi EULEX-a.

Comments

Pročitaj još