• Početna>
  • Vesti>

Manastir Draganac: Održana Druga letnja škola – „nema života i stvaranja bez ljubavi“

Foto: KoSSev

Pri manastiru Draganac smeštenom u Kosovskom Pomoravlju, u periodu od 27. do 31. jula održana je Druga Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrbeljanović“. Cilj pokretanja ove škole-kampa je povezivanje dece iz enklava sa decom iz drugih delova Srbije i dijaspore, čuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i obnova prosvetiteljskog života Novog Brda sa okolinom, poručili su iz manastira.

Letnja škola osnovana je na temeljima Srpsko-narodne osnovne škole koja je postojala pri manastiru 1897. godine.

Iz Draganca navode da je škola tada brojala 30 učenika u dva razreda, ali i da je zbog udaljenosti od sela, loše komunikacije i čestih turskih upada već početkom dvadesetog veka prestala sa radom.

Novoosnovana škola ponela je ime Dragane Hrebeljanović, prerano preminule kćeri cara Lazara, po kojoj je i sam manastir Draganac, prema predanju, dobio ime.

Prvog dana ovog događaja prisutnima se obratila dr Dušica Filipović, profesorka književnosti na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, koordinator i umetnički direktor ove škole, koja se kratko osvrnula na početke rada, viziju i misiju ove škole.

Rad Letnje škole blagoslovio je potom, kao i prošle godine, Ilarion – vladika Novobrdski i vikar patrijarha srpskog Porfirija.

On je pozdravio polaznike i dao svoje viđenje na ovogodišnju temu Škole – „stvaranje“ – poželevši potom uspešan i radostan boravak u manastiru deci i predavačima.

Polaznike škole činilo je dvadesetoro dece uzrasta od 6 do 16 godina iz Beograda, Podgorice, Skoplja, San Franciska, kojoj su se pridružila i deca iz Kosovskog Pomoravlja – Klokota i Šilova.

Svoja znanja i veštine tokom boravka u manastiru polaznici su razvijali kroz pet radionica: Književnu, koju je vodila dr Dušica Filipović, Dramsku – na čelu sa monahom Hristoforom,  likovnu – predvođenu studentkinjom slikarstva, Živkicom Jancić. Radionicu kulinarstva vodili su Rada Ognjenović i Željko Zenović, a radionicu veronauke student Bogoslovskog fakulteta u Solunu Žarko Perić i Aleksandra Marković i student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Postojao je i dopunski program kojim je koordinirala Aleksandra Milić, inženjer šumarstva, koja živi i radi u San Francisku i Dragana Kosjerina iz Podgorice.

Rad se odvijao u za ovu priliku posebno renoviranom prostoru starog manastirskog vešeraja koji je, kako navode iz Draganca, postao prva višenamenska učionica za rad polaznika i predavača.

Na kraju Dramske radionice deca su, uz smernice monaha Hristofora osmislila a potom i izvela dramski tekst Čarobne krofne.

Dušica Filipović je u okviru Književne radionice održala predavanje – prezentaciju posvećenu 130. godišnjici od rođenja velikog srpskog pisca Miloša Crnjanskog pod nazivom „Nema života bez ljubavi. Nema stvaranja ni stvaralaštva bez ljubavi.“

U okviru Likovne radionice koju je vodila Živkica Jancić deca su kroz različite likovne tehnike radila na vizualnom oblikovanju svojih misli, ideja i osećanja, kao i razvijanju moralnih, estetskih i društvenokorisnih vrlina i pogleda na svet, navode iz manastira.

„Teme ove radionice su bile stvaranje sveta, izrada predmeta, posuda i lutaka od gline, kao i posmatranje žive i mrtve prirode. I ova radionica je decu motivisala za otkrivanje talenata koji su u vezi sa crtežom i modelovanjem“, dodali su.

Žarko Perić uveo je polaznike u Radionicu veronauke koja je imala je za cilj da poveže decu sa liturgijskim životom manastira i obradi one verske teme koje neposredno imaju dodira sa čovekom.

Rada Ognjenović i Željko Zenović su na radionici kulinarstva demonstrirali praktična znanja i veštine objedinivši pripremu specijaliteta iz Šumadije, Vojvodine, KiM.

„Sve što su deca sa instruktorima određenog dana pravila u okviru kulinarskog programa, bilo je posluženo na večernjoj Agape, bratiji i gostima. Tema stvaranja iz ljubavi i ovde je dala vanredne rezultate i neopisivu radost“, dodaju iz manastira Draganac.

Dopunski program obuhvatio je rad na izradi brojanica ali i izlet: posetu srpskim enklavma i crkvama u Kosovskom Pomoravlju, kao i porodicama u Klokotu i Partešu.

„Ovaj izlet je polaznicima omogućio da se upoznaju sa životom našeg naroda u Kosovskom Pomoravlju, njihovim tradicionalnim gostoljubljem i radošću života koji se odvija u neprekidnom radu – stvaranju bolje budućnosti za svoje potomke“, naznačili su iz Draganca.

Poslednjeg dana radionice – ovog ponedeljka, u manastiru je otvorena izložba dečijih umotvorina nastalih tokom trajanja Škole.

Tom prilikom polaznicima i predavačima su dodeljene zahvalnice – sertifikati o učešću na Drugoj Novobrdskoj maloj letnjoj školi „Dragana Hrebeljanović“.

„Sve održane radionice i sve aktivnosti bile su u međusobnoj korelaciji – prožimanju ideja, tema i motiva. Poseban pečat ovoj školi dalo je tradicionalno manastirsko gostoljublje, molitvena radost i ljubav. Okupljeni oko nikada viđene, ali naslućene i svevremene lepote Dragane Hrebeljanović“, navode iz Manastira.

Poručuju da su se polaznici i predavači potrudili da u izuzetno dinamičnom i radom i molitvom ispunjenom životu manastira ispune „Kosovski zavet“ – odnosno zavet Ljubavi.

„On se osvaja poznavanjem i negovanjem našeg kulturnog nasleđa. A to je ono što se, u sveopštem oticanju, osipanju i prolaženju, ne sme zaboraviti – nikako, nikada i nigde. Da zaključimo: “Nema života bez ljubavi. Nema stvaranja ni stvaralaštva bez ljubavi”, naveli su iz manastira Draganac.

Comments

Pročitaj još