• Početna>
  • Vesti>

Visoki Dečani: Odluka o obustavljanju građeviskih radova uprkos pozivima na deeskalaciju

Foto twiter Visoki Dečani

Uprkos međunarodnim pozivima na deesalaciju i uzdržanost kako bi se izbegle eskalacije etničkih tenzija na severu Kosova, opštinske vlasti u Severnoj Mitrovici na čelu sa kosovskim Albancima zaustavile su juče izgradnju tri ključna infrastrukturna projekta na osnovu navodnih proceduralnih razloga, saopšteno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

“Ova akcija je dodatno pojačala protivljenje opštinskim vlastima, za koje velika većina stanovništva smatra da nemaju legitimitet”.Najnovija odluka o obustavljanju građevinskih radova pogoršala je situaciju i napravila dodatne prepreke za deeskalaciju i nastavak dijaloga”, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani povodom stopiranja izgradnje najmanje tri objekta u Severnoj Mitrovici.

Zaustavljeni projekti, obuhvataju stambenu zgradu u naselju Brđani, novu školu kao i zgradu rektorata za Univerzitet u Severnoj Mitrovici koja se nalazi u okviru univerzitetskog kampusa. Univerzitet u Severnoj Mitrovici pohađaju, pre svega, studenti srpske nacionalnosti, uključujući i studente nealbanske manjinske populacije”.

Kako su naveli, međunarodne vlasti su dosledno pozvale lidere kosovskih Albanaca da se uzdrže od donošenja diskriminatornih i provokativnih odluka koje bi mogle da podstaknu etničke podele i potencijalno pogoršaju međuetničke tenzije.

“Plan EU za deeskalaciju poziva na povlačenje kosovske policije iz severnih opština, koje su pretežno srpske, i na izmeštanje iz sadašnjih opštinskih zgrada. Ovom planu, međutim, i dalje se oštro protive vlasti kosovskih Albanaca”, napominju.

Iz manastira Visoki Dečani podsetili su da se o ovom pitanju juče oglasila i Srpska lista.

Comments

Pročitaj još