• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice

Foto: Srpska lista

Dan nakon pregovora u Briselu, kao po pravilu režim Aljbina Kurtija umesto deeskalacije nastavlja sa eskalacijom i daljim pritiscima na srpski narod na severu Kosova i Metohije, saopštila je Srpska lista.

“Danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom gradu kao i škole za decu iz ugroženih kategorija, a sve sa ciljem podizanja tenzija i ugrožavanja mira” navodi se u saopštenju.

“Da ironija bude veća, odluku o zabrani gradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemnja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice, čime se krše sporazumi iz Brisela i svi zakoni na snazi!?” dodaje se.

Kako navode iz Srpske liste, ovim se potvrđuju juče izrečene reči predsednika Vučića “da smo daleko od deeskalacije i da Priština nije zainteresovana za deeskalaciju situacije na severu”.

“Kurtijev režim ovom odlukom nastavlja sa eskalacijom i planom progona Srba sa svojih ognjišta. Nakon neosnovanih hapšenja, prebijanja i zastrašivanja našeg naroda, danas je preko svog gradonačelnika doneo odluke da zabrani izgradnju škole i stanova i tima poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji” ističe se.

“Postavlja se pitanje da li je ovo odgovor Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa 3% osvojenih bave tehničkim i administrativnim stvarima” dodaje se u saopštenju Srpske liste.

Kako se navodi, ove odluke su izazvale dodatnu zabrinutost naših građana, jer se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava našeg naroda.

“Još jednom upućujemo apel međunarodnim predstavnicima da spreče Kurtija u izazivanju haosa, jer je njihova obaveza da sačuvaju mir i sigurnost za sve građane, pa i za Srbe na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije zabranila je nastavak radova na izgradnji jednog od objekata u ovoj opštini, naveo je gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atić na svom Fejsbuk nalogu.

„Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije obišla je gradilišta na kojima je započeta izgradnja objekata bez okončanja zakonskih procedura. U nedostatku dokumentacije postavljene su trake sa kojima je zabranjen nastavak radova do ispunjenja zakonskih kriterijuma i norma Republike Kosovo. Podstičemo građane opštine Severna Mitrovica da se pridržavaju preporuka institucija i da svaku njihovu zaštite ispunjavanjem kriterijume predviđenih zakonima na snazi, u suprotnom će Uprava za inspekcijske poslove postupiti u skladu sa važećim zakonima“ naveo je na svom Fejsbuk nalogu gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atić.

Comments

Pročitaj još