Počela Prizrenska letnja duhovna škola

Uz blagoslov Patrijarha Porfirija i Episkopa raško-prizrenske eparhije Teodosija počela je peta po redu Prizrenska letnja duhovna škola.

Studenti, njih 48 zajedno sa veroučiteljima boraviće sedam dana na Kosovu gde će imati priliku da saznaju nešto više o veri, duhovnosti i svetinjama.

Tokom jučerašnjeg dana studenti su u Prizrenu posetili crkvu Svetog Spasa, hram Svetog Đorđa, Bogorodicu Ljevišku, crkvu Svete Nedelje, tvrđavu Podkaljaju i Bogosloviju gde ih je dočekao otac Jovan Radić.

Veroučitelj Darko Nikolić kazao je da je ovo peta generacija studenata koja je došla da na neki način na Kosovu upozna sebe.

„Ovo je peta generacija studenata koja je odlučila da ovo leto proveda sa nama na KiM, da se upozna sa duhovnom baštinom Kosova i Metohije, da se upozna šta je zapravo Kosovo i Metohija, šta to znači opredeljenje za carstvo Božije. Na neki način da upooznaju sebe, jer poznavati Kosovo i Metohiji je zapravo odgovoriti na to veliko pitanje: Ko sam ja?“, rekao je Nikolić.

Studentima, među kojima je većini prvi put da dolaze na Kosovo prvi dan u Prizrenu i poseta svetinjama bio je prepun lepih utisaka.

„Imam velika očekivanja od ove Letnje duhovne škole. Osetio sam neko zajedništvo ovde među nama, osećam na samom početku da sam učvrstio svoju veru”, kazao je Marko Antonijević.

„Ovo je moj prvi put da sam na Kosovu i Metohiji, sva moja očekivanja su ispunjena, organizacija je lepo osmišljena. Ovde je sve nekako jako nestvarno i lepo,“, rekla je Katarina Todorović student prve godine doktorskih studija na Filozofskom fakultetu.

„Stvarno su moja očekivanja i prevaziđena i cela ekipa koja je ovde je fenomenalna. Sve svetinje koje smo obišli su ostavile neverovatan utisak na mene i voleo bi da ponovo dođem na Kosovo i Metohiju“, naveo je Luka Stošić student prve godine Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Narednih dana polaznici ove škole posetiće Devič, Orahovac, Veliku Hoču, Visoke Dečane, Zočište, Draganac, Gračanicu…

Comments

Pročitaj još